.

Отворена изложба "Густав Климт - претеча модерне"

У Великом холу Лесковачког културног центра данас је отворена документарна изложба "Густав Климт - претеча модерне", која кроз репродукције уметничких дела, аутентичне фотографије и текст, прати кључне фазе у животу и стваралаштву великог аустријског сликара. Приређена је у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду поводом 155 година од уметниковог рођења. „Изложба је настала 2012. године када је Аустрија обележавала век и по од рођења најзначајнијег сликара аустријске сецесије и од тада је представљана у многим градовима Србије“, рекла је отварајући изложбу Ивана Ристић, уредник овог програма. Додала је да изложба има едукативни карактер и да је велико задовољство организатора што отварању присуствују ђаци и професори Школе за текстил и дизајн.

Живот и дело Густава Климта (1862-1918) подударају се са златним добом Беча с краја 19. и почетка 20. века, када је настајао модернизам. Изложба говори и о Бечу из тог периода. На размеђи два века, Беч је као резиденција Аустро-угарске монархије, био духовно средиште Европе, уз Париз, Минхен и Лондон. Био је једна од колевки модерне, а 1910 године, са два милиона становника, био је један од пет највећих градова на свету. Уметност, књижевност, архитектура и наука доживеле су врхунац. У том и таквом Бечу, рођен је, стварао и умро Густав Климт, који је својим делима оставио трајан печат у овом граду. Извршио је велики утицај на многе сликаре, међу којима су Оскар Кокошка и Егон Шиле. Остао је сачуван Шилеов некролог ментору који гласи: "Густав Климт, уметник невероватног савршенства, човек ретке дубине, а његово дело - светиња."
Од његових радова, који обухватају слике, мурале, цртеже и дела примењене уметности, најпознатије је уље на платну "Пољубац", до недавно изложено у Белведеру, умножавано хиљадама пута, чак и на употребним предметима. Спада у ауторе чије су слике достигле највише цене на аукцијама у 21. веку. Репродукције дела најпознатијег аустријског сликара данас су међу најпродаванијим у свету. Од Климтових портрета жена из високог друштва најпознатија су портрети Аделе Блох Бауер, једине коју је насликао два пута. Жене у злату спадају у најзначајнија дела његовог стваралаштва. Изложба ће бити пред лесковачком ликовном публиком до 7. јула.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

Пријава за "Strings"

 

 Strings 2017   A3   MASTER

strings prijava

YouTube

НАШЕ СТВАРАЊЕ

ns banner 2

Преузмите наш лого

Мапа