.

Рамајана и Баш Челик

У Камерној сали Лесковачког културног центра 2. јула изведена је плесна драма "Где се сенка завршава" позоришне трупе "Kriyative Theatre Trust" из индијског града Бангалора. Ова плесна трупа основана је 2005. године и сада је једна од водећих у овом граду, имала је више од 600 наступа у Индији и свету. „Где се сенка завршава“ је савремена интерпретација епске приче и премијерно је изведена јуна прошле године у реномираном позоришту "Ranga Shankara" у Бангалору. Наратив путује коз митове и историју који су заједнички свим културама. Представа користи савремени покрет и текст у истраживању простора између реалности и сенке прошлости. Изведена је на енглеском језику, а лесковачка публика пратила је превод на српски језик на видео биму.

Кроз комад се истражује како су се митови претворили у историју и обликовали морална начела, преиспитује појмове дужности, лојалности, патриотизма, патријархата... Представа показује сличност индијског древног епа "Рамајана" и српске народне приповетке "Баш Челик". Урађена је у сарадњи са српским глумцем Кристијаном Ал Друбијем, који последењих година ради у Индији. "Срећни смо што смо могли да наступимо и у Лесковцу, захваљујемо Лесковачком културном центру на изузетној организацији, а вашој публици на лепом пријему. Волели бисмо да поново дођемо код вас", каже Ал Друби.
Представа "Где се сенка завршава", осим у Лесковцу, изведена је и у Студентском културном центру у Београду у оквиру Белефа, на Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра у Новом Саду, Нишу и Зрењанину. Извођењем ове представе Лесковачки културни центар омогућио је овдашњој публици увид у актуелне позоришне тенденције у свету које се приказују на значајним домаћим фестивалима, као што су Белеф и Инфант. Гостовање је организовао Лесковачки културни центар у сарадњи са Индијском амбасадом у Београду, а покровитељ је Индијски савет за културну сарадњу из Њу Делхија.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

Пријава за "Strings"

 

 Strings 2017   A3   MASTER

strings prijava

YouTube

НАШЕ СТВАРАЊЕ

ns banner 2

Преузмите наш лого

Мапа