.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ИЗ ТВ СЕРИЈЕ „СИВИ ДОМ“ ДАРКА БАЈИЋА

Богат Пратећи програм 10. Лесковачког фестивала филмске режије понудио је публици бројне занимљиве догађаје, међу којима је и изложба фотографија из ТВ серије „Сиви дом“ редитеља Дарка Бајића, која се од 1986, када је премијерно приказана, сврстава у највеће домете продукције југословенске телевизије и Телевизије Београд.

Своје антологијско остварење Бајић је снимао током 1984. и 1985. године, у Васпитно-поправном дому за децу и омладину у Крушевцу, због чега, како је изјавио на отварању изложбе, многи и данас мисле да је Крушевљанин по рођењу, јер је серија и после тридесет година остала једна од најпопуларнијих.

„Због Лесковачког фестивала, сада ме многи питају да ли сам рођен у Лесковцу, а ја одговарам да јесам, као што сам био рођен и у Крушевцу“, рекао је Бајић бројној публици која се окупила у Културном центру.

Сценарист приче о судбини малолетних деликвената, штићеника дома био је Гордан Михић, серија је имала дванаест епизода, а Бајић је у њој лансирао нове глумачке звезде – Бранислава Лечића, Жарка Лаушевића, Зорана Цвијановића, Мирјану Јоковић, Николу Која. Они су играли уз легендарне глумце, Велимира Бату Живојиновића, Предрага Пепија Лаковића, Драгана Николића, Михаила Мишу Јанкетића, Бору Тодоривића, Михајла Костића Пљаку, Ренату Улмански...

„Уредница ТВ Београд тада је била дивна Донка Шпичек, она нам је помогла да снимимо „Сиви дом“, јер је та тематика до тада била табу тема. После прве и друге епизоде писали су да то није серија која на прави начин говори о ономе што се дешава у домовима, доживели смо и неке политичке критике, негде је чак објављено да се број деликвената повећавао како је серија одмицала и постајала све популарнија. Али, „Сиви дом“ је био искрена и храбра прича, снимали смо на филмској траци, па је једна епизода снимана и по двадесет дана. Нисмо морали да журимо, као данашњи редитељи, радили смо на миру, спокојно, док не постигнемо савршенство које желимо. Имали смо све што нам треба – камеру, „спечека“ и мегафон“.

Изложбу је заједно са Бајићем отворио и Зоран Цвијановић, коме је лик Шојке у „Сивом дому“ донео огромну популарност већ на почетку каријере.

„Све је у тој серији било право – снимали смо у дому, у правој сценографији, а и шамари су били прави. Сећам се како смо са Бајићем смишљали музику која ће ићи уз шпицу „Сивог дома“, њу

је после компоновао Војкан Борисављевић, хтели смо да то буде нешто лагано, емотивно, па смо се досетили песме „Једне ноћи у децембру“ Кемала Монтена. Како нисмо успевали да је добро отпевамо у сцени коју смо снимали у учионици, настала је нова песма за потребе серије, „Све што желим у овом тренутку“, која је и данас остала хит, и још се пева у новим аранжманима неких нових бендова“, изјавио је Цвијановић.

Р.Р.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

Пријава за "Strings"

 

 Strings 2017   A3   MASTER

strings prijava

YouTube

НАШЕ СТВАРАЊЕ

ns banner 2

Преузмите наш лого

ЛИКОВНИ КОНКУРС

likovni poziv

Мапа