.

ЗАВРШЕН 10. ЈУБИЛАРНИ ЛЕСКОВАЧКИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ

 

Гран При Хани Јушић

Фестивал затворила Сека Саблић, добитница „Златног лешника“

ДЕСЕТО, јубиларно издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (LIFFE), завршено је синоћ свечаном доделом награда. Гран при „Живојин Жика Павловић“ уручен је хрватској редитељки Хани Јушич за филм „Не гледај ми у тањир“.

-Ова награда ми много значи, пре свега због Живојина Жике Павловића, великог редитеља у европским оквирима, чије име носи, и чини ми част што сам је добила - изјавила је Хана Јушић, чији је филм „Не гледај ми у тањир“ доживео светску премијеру прошле године у Венецији, а на овогодишњем Фесту добио је Награду „Београдски победник“.

Друга Награда „Живојин Жика Павловић“ припала је словеначком редитељу Дамјану Козолеу за режију драме „Ноћни живот“, који се захвалио писмом, јер је због снимања новог филма јуче отпутовао из Лесковца.

„Било ми је велико задовољство да будем гост фестивала, који у центар пажње ставља оно без чега нема филма, а то је режија. Посебна ми је част да добијем награду која носи име великана европске кинематографије Живојина Жике Павловића, кога сам познавао и изузетно ценио. Ми смо пред сам почетак распада Југославије чак заједно спремали његов филм „Истинитост“, који је требало да сними у Словенији, али се, нажалост, тај филм никада није направио“, поручио је Козоле из Љубљане.

Трећу награду која носи име нашег великана „покретних слика“ понео је наш редитељ Бојан Вулетић за режију трагикодомедије „Реквијем за госпођу Ј.“.

-Екипа с којом сам радио филм, Јелена Станковић, директор фотографије, Зорана Петров,сценограф, Лана Павлин, костимограф и ја, ми смо негде у филмовима Жике Павловића имали референцу за наш „Реквијем за госпођу Ј.“. Он је био у рангу највећих европских редитеља, и после ове награде мислим да имамо врсту обавезу да и у будућности наставимо да радимо филмове искрено, као што их је и он радио – истакао је Вулетић.

Жири - редитељ и сниматељ из Словеније Карпо Година, редитељ из Хрватске Зринко Огреста, и наш глумац Зоран Цвијановић, доделио је и два Специјална признања - редитељу Игору Штерку за филм „Пођи са мном“ и босанском редитељу Алену Дрљевићу за драму „Мушкарци не плачу“. Награда „Златни лешник“ за најбољу женску улогу на фестивалу уручена је Јелисавети Секи Саблић за лик мајке у филму „Игла испод прага“ црногорског редитеља Ивана Мариновића, а препуно гледалиште Лесковачког позоришта испратило је вишеминутним овацијама. Иста награда за најбољу мушку улогу припала је младом македонском натуршчуку Мартину Гјоргоском за лик у филму „Амок“ Вардана Тозије.

-За улогу у овом филму награђен сам и на фестивалу у Немачкој, али ми награда у Лесковцу много значи. Још не могу да верујем да сам је добио, јер је исту награду добила Сека Саблић. Никада не бих могао да замислим да ћу се наћи с њом на истој сцени, а израстао сам гледајући филмове у којима је она играла – изјавио је Гјоргорски.

Јубиларно издање фестивала који је током деценије трајања окупио највећа редитељска имена са простора некадашње Југославије, и постао место сусрета филмских стваралаца, затворила је Сека Саблић.

-Имам част да овај дивни фестивал прогласим завршеним, и да вам пожелим ново окупљање следеће године. Немојте да будете тужни, ту је сјајни Бранко Ђурић, који ће вам извести „Ђурологију“- обратила се Сека Саблић публици, најављујући и представу популарног Ђуре, која је изведена после доделе награда.

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

 

У ЗНАКУ „ЖЕНСКОГ ФИЛМА“

НОВОУСТАНОВЉЕНА награда за најбољу продукцију, коју на "LIFFE" додељује студио за постпродукцију „Телекинг“ из Љубљане, припала је „Ослобођењу Скопља“. У такмичарском програму Студентских филмова из региона, Награда „Радомир Бајо Шарановић“ за најбољу режију уручена је редитељки Ани Јакимској („Деца ће доћи“). Жири, редитељи Милан Кнежевић и Марко Сопић, и сценарист Коста Пешевски, доделио је и два Специјална признања редитељима Аугусту Адриану Братзу („Оропана душа“), и Јовани Аврамовић („Тишина“).

 

СИЛВИЈА ЛУКС И МИЛЕНА ДРАВИЋ

МЕЂУ гостима била је и Силвија Лукс, која је до данас остала један од синонима новинарства у некадашњој Југославији, сценаристкиња и редитељка бројних документараца.

Да нисам у пензији и да још извештавам, о комплетном фестивалу у Лесковцу написала бих сјајно! Зато што су се срели неки људи који су стварали добар филм на овом простору, што је атмосфера била сјајна, а публика фантастична. Овде сам говорила на промоцији књиге о Драгану Гаги Николићу „Господин мангуп“, заједно са ауторком Радмилом Станковић, али као пријатељ. Са Гагом и Миленом Дравић провела сам многа лета на Корчули, и када сам Милену позвала телефоном да јој кажем како су протекли промоција и овај фестивал била је врло дирнута. Рекла је да ће следеће године свакако доћи у Лесковац.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

Пријава за "Strings"

 

 Strings 2017   A3   MASTER

strings prijava

YouTube

НАШЕ СТВАРАЊЕ

ns banner 2

Преузмите наш лого

ЛИКОВНИ КОНКУРС

likovni poziv

Мапа