.

Андрић урадио огромно доброчинство нашој култури

Најновији роман Владимира Пиштала "Сунце овог дана: Писмо Андрићу" представљен је јуче у Лесковачком културном центру. О овом делу, чији је излазак из штампе проглашен књижевним догађајем године, говорили су аутор и уредник издања Ненад Шапоња. "Андрић је често гледан мртвим очима, ја желим да живим очима видимо живог Андрића", рекао је Пиштало, додајући да је велико питање да ли је наш Нобеловац био реалист, али да је свакако веома емотиван писац који јако поштује страст.

"Нема другог писца сем Боре Станковића који толико поштује страст. Такође, имао је огромну способност саучешћа са другим људима и виђења света из позиције других људи. Затим, то је један велики рад за јавно добро, за добро других људи. Андрић је урадио огромно доброчинство нашој култури без паралеле, самим тим што је добио Нобелову награду, а поред тога он је и ту награду и једну велику федералну награду посветио градњи библиотека у Босни. Пројекат је био хиљаду библиотека са асфалтираним путевима до тих села и библиотека. То је једна задужбина већа од задужбине Мехмед паше Соколовића. Да ништа друго није урадио, то би било огромно доброчинство нашој култури и култури овог региона", закључио је Пиштало. Познати писац је нагласио да му сваки сусрет са публиком у Лесковачком културном центру представља радост и задовољство.

DSC03635 DSC03641 DSC 0015 DSC 0037 DSC 0040


Један од наших најзначајнијих, најчитанијих и најпревођенијих савремених писаца одржао је данас предавање "Српска историја између Тесле и Андрића" студентима Високе пословне школе струковних студија у Лесковцу. Одушевљен потенцијалима и постигнућима ове школе, Пиштало је студентима прве године говорио о двојици великана наше науке и књижевности, којима је посветио своје романе "Тесла, портрет међу маскама", за који је добио НИН-ову награду, и најновији "Сунце овог дана: Писмо Андрићу" у коме дело нашег Нобеловца осветљава на потпуно нов начин.
И.Р

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

Пријава за "Strings"

 

 Strings 2017   A3   MASTER

strings prijava

YouTube

НАШЕ СТВАРАЊЕ

ns banner 2

Преузмите наш лого

ЛИКОВНИ КОНКУРС

likovni poziv

Мапа