.

VII Самит фотографа екс Југославије

Отворен 7. Самит фотографа екс Југославије


Завршен VII Самит фотографа екс Југославије

 

Седми самит фотографа екс Југославије завршен је 15. октобра на Власинском језеру, где је више од педесет учесника ове тродневне манифестације снимало природне лепоте нашег краја. Еминентни аутори са простора некадашње Југославије забележили су и знаменитости Лесковца, учествовали у панел дискусијама и пратили тематска предавања. Весна Даниловић, програмски директор Културног центра Београда и Александар Келић, професор фотографије Факултета примењених уметности у Београду говорили су о излагачком искуству специјализоване фотографске галерије "Artget" и издаваштву у области фотографије; Винко Шебрек, почасни председник Фото клуба Загреб и потпредседник Загребачког фото кино савеза и Биљана Кнебл, чланица Управног одбора овог удружења, говорили су о искуствима и примерима добре праксе ових организација. Матеј Пељхан, угледни фотограф и клинички психолог из Словеније одржао је предавање "Различита перспектива и перспектива различитости".
Окосницу програма, као и ранијих година, чиниле су изложбе, две међународне колективне, овогодишњих учесника, на којој је заступљено 132 аутора, која представља пресек актуелне фотографске сцене региона, као и изложба радова насталих на прошлогодишњем Самиту, која потврђује његов висок домет. Такоже, приређена је и самостална изложба истакнутог уметника Александра Келића, МФ ФСС. "Будућност сећања" назив је изложбе Алерксандра Келића, учесника више од 200 групних и 20 самосталних изложби у земљи и иностранству, добитника значајних признања међу којима су и годишње награде УЛУПУДС-а у два наврата, 2005. и 2011. године.
Овогодишњи лауреат награде "Томин шешир" Винко Шебрек истиче да се сваке године радује Самиту, а да су му утисци са управо завршеног посебни јер је добио ово високо признање које носи име доајена југословенске и српске новинске фотографије Томислава Петернека. "Нисам могао сакрити узбуђење и одушевљење због ове награде коју ми је уручио један од највећих фотографа са ових простора и велики човек Тома Петернек. Такође, у овој награди су и сви драги људи из Фото клуба "Лесковац" који су ми доделили ову награду и она за мене има посебан значај", каже Шебрек.
Томислав Петернек, уметник међународне репутације који је избрисао границе између уметничке и документаристичке фотографије, каже да је њему посебно драго што је његова иницијатива да Самит прерасте у балканску смотру добро прихваћена. "Прошле године покренуо сам ту иницијативу јер се Лесковац показао способним у организацији Самита екс Југославије и мислим да је време да прерасте у нешто веће и да окупља фотографе са Балкана. Мислим да и ту можемо да идемо испред политичара, да се повезујемо и бришемо границе", закључује Петернек.
Фадил Шарки, познати фотограф из Београда, напомиње да је иницијатива сјајна и да би то освежило Самит, донело нову енергију, покренуло интеракцију и пружило увид у фотографију која се гаји у другим срединама, ван нашег региона. И Весна Даниловић потврђује да је ово одлична иницијатива која ће унапредити Самит, који је драгоцена манифестација, пре свега за нове генерације фотографа.
Цветан Гавровски, еминентни фотограф из Македоније, редовни учесник Самита, истиче да сваке године ова манифестација добија нове димензије. "Иницијатива Томислава Петернека је јако добра идеја. Осим тога, посебно ми се допало што је изложба прошлогодишњих учесника, први пут, постављена испред Културног центра, тако да је ближа публици, на тај начин су фотографије приближене сваком пролазнику, приметио сам да се људи задржавају и да их гледају", подвлачи Гавровски.
Дејан Калезић, председник "Фото клуба ЦГ" из Подгорице каже да је посебно одушевљен изложбом фотографија Александра Келића. "Познајем његов рад, волим његов приступ, гледам фотографије и кроз наше познанство, он је имао изложбу и код нас, наравно другачију поставку, и ова у Културном центру ми изгледа јако добро", наглашава Калезић.
"Идеја да направим ову изложбу на Самиту ме је на неки начин вратила у младост и почетке бављења фотографијом, зато што сам ја генерација која је стасала и формирала се у простору бивше заједничке државе, па ми је та идеја била и емотивна и занимљива. Ја сам покушао да направим премијерно за Самит изложбу коју први пут у овом облику излажем. Покушао сам да неке своје фотографије из 80-их које нисам до сада излагао, које су настајале на путовањима, на улици, да их некако објединим са новим које сам снимио ове године", каже Келић и додаје да му је било интересантно што је на Самиту упознао људе које није познавао.
Нова познанства и дружење фотографа један су од циљева Самита пред којим су сада и нови изазови. Ову манифестацију, која ужива велики углед у региону, организује Фото клуб "Лесковац" у сарадњи са Лесковачким културним центром под покровитељством локалне самоуправе.

Ивана Ристић

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа