.

Отворен 55. Октобарски ликовни салон

Овогодишњи Октобарски ликовни салон отворен је синоћ у Галерији Лесковачког културног центра. Поставка обухвата 43 рада 26 аутора различитих генерација и ликовних поетика. На конкурс се пријавило 33 уметника са 65 дела. Селекцију је обавио стручни жири који су чинили историчари уметности проф. др Срђан Марковић и Милица Тодоровић и уметник и педагог Перица Донков. 

Прву награду добио је млади ликовни уметник Јован Спасић за слику „Разочарење“

Уз констатацију да је оџив за најзначајнију годишњу изложбу лесковачких ликовних и примењених уметника далеко слабији него раније, жири је ове године доделио само једну награду која је припала Јовану Спасићу за триптих "Разочарење". У образложењу се каже да ликовно убедљиво, мисаоно доследно Спасић на оригиналан начин визуелно дефинише лични став о односу појединца и друштва у актуелном тренутку. Млади сликар из Власотинца, који је завршио Школу за текстил и дизајн у Лесковцу и Факултет уметности у Нишу, каже да му много значи ова награда. "Награда је једна врста потврде да сам на добром путу и да тако треба да наставим. Значи да треба да наставим да се бавим сликањем портрета, фигура које смештам у простор. Портрет је вечита инспирација уметника, а аутопортрет представља потрагу за идентитетом. Радећи на овим сликама створио сам неки свој свет који проживљавам и дан-данас", истиче Спасић.
Награду младом уметнику, која се састоји од плакете и новчаног износа од 30.000 динара, уручила је директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић

„Иако слика носи назив „Разочарење“, ја знам да ће у животу овог младог уметника све надаље бити радост и срећа, јер је он један таленат и имали смо прилике да га видимо ове године на Власини где је радио у оквиру колоније, а ево сада и као добитника награде. За њега ће се тек чути и драго ми је што баш са овог места све почиње. Лесковачки културни центар много тога дугује ликовним ствараоцима, обећавали смо али и даље стојимо иза тога да ће ова кућа бити заиста ваш дом, и ми смо на трећем спрату направили један мали простор, једну малу дечију галерију али и простор у коме ће и други ствараоци моћи да се окупљају“, казала је директорка ЛКЦ-а Сања Цонић и овом приликом упутила је позив свима да дођу и да заједно Лесковцу пруже оно најбоље.

Отварајући Октобарски салон, Јелена Михајловић, академски сликар из Лесковца, казала је да су радови визуелни продужетак уметничког стварања, опсервација, сведочанство о времену у којем живимо и да представљају моћ која помера границе.
У музичком делу програма наступио је квартет "Ђокић" Музичке школе "Станислав Бинички".

 

ПОГЛЕДАЈТЕ ЕЛЕКТРОНСКУ ВЕРЗИЈУ КАТАЛОГА:

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа