.

Редитељ бечејског “Краља Ибија” победник "FAPOR"-а

 

Прва награда за најбољу режију “Драган Димитријевић” на управо завршеном 5. “FAPOR”-у, која се састоји од плакете и новчаног износа од 50.000 динара, додељена је Игору Павловићу, редитељу представе “Краљ Иби” Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј.

DSC 0466

 

У образложењу жирија, који су чинили редитељ Милорад Милинковић и глумци Дејан Тончић и Тања Крчмарик, каже се да је ово апсолутно супериорна и маштовита поставка комада који се ретко ко усуђује да игра. Друга награда за режију припала је Марији Меденици за представу “Шине” Удружења грађана “Ћоше” из Обреновца. Тијана Петровић је добила трећу награду за режију представе “Ана је чекала” Аматерског позоришта “Хранислав Драгутиновић” из Прокупља.

DSC 0500

Награда за најбољу главну мушку улогу додељена је Бранку Недељковићу за лик Тврдице у истоименој представи Милановачког аматерског позоришта из Горњег Милановца. Гордана Адамов је добила награда за најбољу главну женску улогу - Мајку Иби у бечејској представи “Краљ Иби”. Глумцима обреновачке представе „Шине“ Луки Маљевићу и Ањи Маљевић припале су награде за најбоље споредне улогу. Награда за најбољу споредну женску улогу равноправно је дедељена и Љиљани Илић за представу “Ана је чекала” Аматерског позоришта “Хранислав Драгутиновић” из Прокупља.

DSC 0480

По речима председника жирија Милорада Милинковића одлуке о наградама донете су једногласно и лако, захваљујући и изванредној селекцији Миодрага Динуловића. „Ствари су се само по себи искристалисале. Ја сам први пут на неком аматерском фестивалу и ако су сви овакви волео бих да сам увек ту. Мислим да се овај ипак издваја по квалитету“, закључује Милинковић. Дејан Тончић истиче да је био на много фестивала, а да је ово једна од најозбиљнијих организација.

DSC 0002

Глумац Бојан Димитријевић, који је отворио овогодишњи "FAPOR", одушевљен је одлуком да главна фестивалска награда за режију носи име његовог оца Драгана Димитријевића, некадашњедг доајена лесковачког Народног позоришта. „То је награда која ми је битнија од Оскара или било чега другог. Знам колико је он себе уложио у аматерско позориште. Он је овде водио те групе и секције, режирао представе и са њима освајао значајне награде на фестивалима као што је „FAPOR“.

DSC 0019

 DSC 0008

Аматерско позориште је једно дивно уточиште где људи себи налазе заклон и креативни простор, где могу да изразе своје уметничке потребе и претензије“, наглашава Димитријевића додајући да му је драго што „FAPOR“ из године у годину опстаје, подиже ниво и што је за само пет година постао значајан за позоришни живот у Србији.

DSC 0446

Популарни глумац Иван Бекјарев, који је на трибини „У крупном плану“ говорио о кључним личностима и догађајима у својој каријери, потврђује да је значај аматерских позоришних трупа, као и фестивала, велики јер се тако формира култура.

DSC 0436

  DSC 0440

 

„Један од начина да култура у неком месту буде видљива јесте формирање фестивала и због тога сматрам да свако село треба да има свој фестивал. Аматерске трупе су допринос за културни живот“, подвлачи глумац који је почео као аматер, а недавно је обележио пет деценија уметничког рада.

 

Пети фестивал аматерске позоришне режије завршен је уручењем награда и премијером представе „Превара за превару“ Јована Стерије Поповића у режији Дарка Злопорубовића и извођењу Драмског студија Лесковачког културног центра.

И.Р.

DSC 0574

DSC 0503  

DSC 0604

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа