.

Салвадор Дали у Лесковцу

У Галерији Лесковачког културног центра синоћ је отворена изложба графика славног шпанског уметника Салвадора Далија, сликара, вајара, фотографа, дизајнера, књижевника и филмског аутора, најпознатијег представника надреализма. Пред лесковачком публиком су оригиналне Далијеве графике из колекције Галерије "Visconti Fine Art" из Љубљане из циклуса Зодијак, Ла Фонтенове басне, Божанствена комедија, Галина вечера и Коњи. Поставка, насловљена "Дали између звезда и басни", обухвата и једну скулптуру у позлати под називом "Жена жирафа".


Отварајући изложбу, градоначелник Лесковца Горан Цветановић је рекао да су Лесковчани људи који умеју да препознају квалитетне културне садржаје. "Зато се трудимо да нашим суграђанима направимо квалитетан културни амбијент, да задовољимо различите укусе и представимо врхунске садржаје и уметнике. Након изложбе у априлу 2016. када смо имали част да видимо радове једног од највећих сликара историје, Пабла Пикаса, велико ми је задовољство да у нашем граду, у нашем Културном центру можемо да видимо графике славног шпанског уметника 20. века Салвадора Далија. За поштоваоце уметности и наш град оваква изложба је велики догађај", нагласио је градоначелник Цветановић.
Директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић подвукла је значај подршке локалне самоупреве у реализацији врхунских програма. "Лесковачка публика то уме да цени и ова зграда је, као и вечерас, пуна људи који са задовољством прате наше програме. Задатак Лесковачког културног центра је да својим суграђанима улепша живот ситницама које живот значе. Ова изложба је гламурозни увод у оно што ћемо у 2018. години представити лесковачкој публици кроз наш план и програм рада, који је врло амбициозан, од изложби, музичких догађаја, позоришних представа, филмског фестивала."
О стваралаштву Салвадора Далија говорила је Гордана Бошковић, уредница ликовног програма Културног центра. У музичком делу програма наступиле су професорке Музичке школе "Станислав Бинички", сопрани Нада Јовановић и Драгана Митић, уз клавирску сарадњу Драгана Јовановића, професора Факултета уметности у Нишу.
Изложба Далијевих графика, која је на отварању изазвала огромно интересовање публике, отворена је до 23. фебруара.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа