.

Отворене документарне изложбе о Бечу

Бечки конгрес и Рингштрасе теме су две документарне изложбе које је у Лесковачком културном центру 9. фебруара отворио мр Johanes Iršik, директор Аустријског културног форума у Београду. На Изложби "Беч 1814/15 - о граду и о конгресу" може да се види како се садашња престоница Аустрије представила учесницима тог важног историјског догађаја, на коме су исцртане границе тадашње Европе након Наполеонових ратова и његовог војног пораза. Такође, могу да се сагледају историјски, друштвени, уметнички и културни аспекти тог доба у царском Бечу.


"Изложба се мање бави политичким питањима конгреса, намера је била да се публика упозна са приликама у Бечу у који су дошли светски званичници из света дипломатије", рекао је Јоханес Иршик. Додао је да је Беч током конгреса постао много више од тадашњег центра Хабзбуршке монархије и да је од тог времена један од центара међународне дипломатије.

Изложба "150 година бечке улице Рингштрасе - од почетка грађевинских радова до данас" пружа увид у историјат изградње једног од најлепших булевара данашњице, дуж којег су нанизани паркови, споменици и велелепна здања најзначајнијих институција Аустрије по којима је Беч препознатљив. Изградња чувеног Бечког прстена, који је данас жила куцавица главног града Аустрије и стециште туриста из целог света, трајала је педесет година и представљала је један од највећих урбанистичких пројеката тог доба.
"На месту где се већ више од сто педесет година налази овај булевар некада се налазила тврђава. Она је срушена по налогу цара Франца Јозефа. Архитекте из целе Европе ангажоване су да пројектују зграде за Рингштрасе. Данас је то интересантна мешавина старог и новог и једна од првих дестинација са којом се сусрећу сви посетиоци Беча", казао је Иршик изражавајући задовољство због изузетне сарадње са Лесковачким културним центром.

"Ова сарадња је утолико значајнија што говори о сарадњи Лесковца и Србије са Аустријом. То само говори да Србија свој европски пут показује у свим правцима", рекла је директорка Културног центра Сања Цонић.
Подвлачећи изузетну важност ове поставке, чланица Градског већа Бранкица Стаменковић је казала да је евидентно колико се Беч преобразио у време о коме говоре изложбе. Додала је да се Лесковац афирмише као град културе и да о томе сведоче и ове две изложбе у Лесковачком културном центру.
Подсећајући на прошлогодишњи успех изложбе "Густав Климт - претеча модерне" реализоване са Аустријским културним форумом, Ивана Ристић, уредница овог програма, изразила је уверење да ће и ова поставка, која је отворена до 5. марта, изазвати велико интересовање наше публике.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа