.

Промоција романа "Проповедник"

Роман превенац Братислава Стаменковића "Проповедник", објављен у издању "Нове поетике", након промоција у Сарајеву, Београду и Вучју, представљен је 11. маја у Лесковачком културном центру. Радња романа дешава се у 13. веку на простору Сирије, Алепа, Анадолије и Антиохије и прати животни пут младог муслимана који трага за универзалним људским вредностима.

"Те вредности су данас, у ери потрошачког менталитета и ријалити шоу програма, заборављене, а биле су веома важне у време античких филозофа", каже аутор напомињући да је био инспирисан Аристотеловим делом о врлини и моралном лику "Никомахова етика". "Више је разлога што сам написао овај роман. Један од њих је што се у то време дешавало друго ходочашће светог Саве, који је обилазио света места у Палестини, Јерусалиму, Синају, Антиохији. Свети Сава је за мене непревазиђена величина, човек који је стварао духовну основу српског народа, а реченица која ме је подстакла да пишем о њему је она коју је изрекао приликом повратка из Србије у Хиландар "Тешко је бити у исто време и са Богом и са људима". Такође, подстакла су ме и дешавања у Сирији данас, ратови који ме подсећају на оно што се нама дешавало. Нажалост, разарање је тамо много веће, уништене су велике тековине цивилизације, као што је стари град Алеп, једна од раскрсница на путевима свиле. Велики део радње романа дешава се у Алепу јер сам хтео да сачувам слику те древне цивилизације. Основни разлог настанка романа је покушај да се изборим са стереотипима који владају између две културе, ислама и хришћанства. Постоје подударања између учења која проповедају обе вере. Фасцинирало ме је да Куран препознаје све хришћанске пророке, да је Христ изузетно поштован у исламском свету и да су поједини делови у Курану посвећени Девици Марији. Ово је покушај да приближим те непознанице које постоје између две културе".

 

DSC 0040

"Братислав Стаменковић је написао добар историјски роман, са много дијалога, уз невероватно познавање историје две цивилизације, верно описујући пределе, обичаје и атмосферу", рекао је на промоцији Милорад Цветковић, новинар, публициста и рецензент романа.
"Дуго сам желела да видим на овим просторима да неко пише о нама различитима на начин да нас не удаљава још више, него да нас приближава", казала је Мемнуна Звиздић, извршна директорица Удружења "Жене женама" из Сарајева.

DSC 0028

У рецензији дела др Ратко Божовић, социолог, између осталог пише "Мисаоност уткана у роман није запала у метафизику источњачке легенде нити у хладну атифицијелну конструкцију јер је прати игра животне непредвидљивости, игра чудесне мистерије живота. Аутор има вештину проживљености и добру поенту, мисао која се памти и способности да се уметнички самоодређује и саопштава".

"Нисам само ја писао овај роман, писали су га сви моји поријатељи и сарадници и захвалан сам им што су ми помогли да формирам животни став и принципе. Они су уткани у ликове овог романа", закључио је аутор подвлачећи да човек мора да буде отворен за различитости и за друге културе.

Ивана Ристић

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа