.

Мајски ликовни салон у Ноћи музеја

Традиционално, у оквиру Ноћи музеја у Галерији Лесковачког културног центра 19. маја отворен је Мајски ликовни салон. Овогодишња изложба, која пружа увид у актуелну продукцију лесковачких академских стваралаца, окупила је 24 уметника различитих генерација и ликовних поетика.

"Овогодишњи 24. Мајски ликовни салон скроман по броју излагача, имајући у виду да Лесковац, са једне стране, има знатан број активних сликара, а са друге, да ова манифестација има карактер отвореног салона, што значи да не постоји институција жирирања, ипак делује занимљиво и, по изложеним делима, заслужује озбиљну пажњу", записао је проф. др Срђан Марковић, историчар уметности, у предговору каталога који прати изложбу. Додао је да радује појава већ афирмисаних сликара, али и младих аутора који представљају снагу са којом ликовна јавност града може озбиљно да рачуна.

"Вечерашња изложба академских ликовних стваралаца из Лесковца и околине само је исечак онога што се у стотинак ликовних атељеа ствара између два пролећа", казала је на отварању Јелена Радовић, помоћница градоначелника Лесковца, подвлачећи да локална самоуправа препознаје значај ликовног стваралаштва и у том настојању подржава ствараоце и реализаторе уметничких манифестација.

За посетиоце планетарно популарне манифестације Ноћ музеја, која се у Србији одржава 15. а у Лесковцу 11. пут, организована је пројекција документарног филма "Недеља пацова/ Ратњеек" о савезничком бомбардовању Лесковца на крају Другог светског рата 1944. године. О овом трагичном догађају још увек има пуно дилема и противречности. Редитељ Велимир Стојановић и сценариста филма Драган Марковић, кроз сведочења преживелих и мишљења историчара, расветљавају војну и политичку позадину овог злочина и подсећају на страдање невиних жртава и разарање Лесковца. О филму су говорили аутори, филмски критичар Дејан Дабић и историчар Верољуб Трајковић.

Такође у оквиру Ноћи музеја, на платоу испред Културног центра постављена је изложба фотографија "Отворена врата", а у холу изложба "Свет сликовница".

Ивана Ристић

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа