.

56. OKTOBARSKI LIKOVNI SALON

Najznačajnija godišnja izložba likovnih i primenjenih umetnika Jablaničkog okruga, Oktobarski likovni salon otvoren je 30. oktobra u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Stručni žiri u sastavu dr umetnosti Nina Todorović, istoričar umetnosti Mara Prohaska Marković i mr umetnosti Anica Vučetić, od prijavljena 83 rada 41 autora, za ovogodišnju izložbu odabrao je 46 dela 34 umetnika.

 

Prva nagrada 56. Oktobarskog salona dodeljena je Aleksandru Spasiću, strukovnom dizajneru iz Vlasotinca, za rad "Pejzaž 1,2,3,4". Ova četiri kontemplativna pejzaža izdvajaju se snažnim likovnim izrazom, intenzivnim crtačkim potezima i izraženim senzibilitetetom, uspostavljajući neposredni, jak emotivni odnos sa posmatračima, kaže se u obrazloženju žirija.

Marija Petković, magistar slikarstva iz Leskovca, dobila je drugu nagradu za instalaciju "Ogledalo uspomena i sećanja". Žiri navodi da nas umetnica, kroz dvostruki pogled i intimnu priču, preko asesoara, ogledala i pudrijera, uvodi u pitanja ličnog sećanja i kolektivnog pamćenja u sagledavanju suštine ženskog.

 

Treća nagrada je pripala Aleksandru Radičeviću, masteru slikarstva iz Vlasotinca, za ulje na platnu "Praznik svetlosti". Za ovu sliku kaže se da preplitanjem svetlosti i mraka, autor ekspresivnim pokretima i bogatim koloritom gradi oniričnu atmosferu. 

Nagrađenim umetnicima plakete je uručila Sanja Conić, direktor Leskovačkog kulturnog centra. Novčani deo za prvu nagradu iznosi 50000, za drugu 40000 i za treću 30000 dinara. 

 

Otvarajući 56. Oktobarski salon, Brankica Stamenković, član Gradskog veća, naglasila je da ova tradicionalna manifestacija pruža uvid u godišnji presek likovnog stvaralaštva u leskovačkom kraju. "Posebno je značajna zato što pruža mogućnost da se uz već afirmisane likovne umetnike predstave i mladi talenti. Raduje me da je ovogodišnji Oktobarski salon okupio 34 autora različitih generacija, među kojima ima i potpuno novih imena, kao i autora nagrađenih prethodnih godina, među kojima su Jovan Spasić, Ivan Milenković, Marija Petković i mnogi drugi. Za grad Leskovac Oktobarski salon ima veliki značaj jer promoviše naše umetnike i obogaćuje našu kulturnu ponudu", naglasila je Stamenković.

Sećanja na prva izdanja Oktobarskog salona sa publikom je podelio redovni učesnik manifestacije, leskovački slikar Dragoljub Stanković Čivi.  

 

Oktobarski likovni salon organizuje Leskovački kulturni centar pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Ivana Ristić 

 

 

 

 

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа