.

VLASTA VELISAVLJEVIĆ OTVORIO 6. FAPOR

Poznati domaći glumac Vlasta Velisavljević, koji je tokom dugogodišnje karijere ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, otvorio je 1. novembra 6. Festival amaterske pozorišne režije Hamletovim govorom glumcima. "...

Neka vas uči vaše rođeno osećanje mere; udesite radnju prema rečima, a reči prema radnji, i starajte se naročito da nikada ne prekoračite granice prirode. Jer svaka takva preterenost promaši cilj glume čiji je zadatak bio i jeste da bude ogledalo prirode: da lepoti pokaže njeno pravo lice, a poroku njegovu sopstvenu sliku!"

"FAPOR već šest godina neguje amatersku pozorišnu režiju, po tome je jedinstven u Srbiji i time promoviše umetnike, kulturu i naš grad", rekla je na otvaranju Aleksandra Stojanović, PR gradonačelnika Leskovca. Dodala je da lokalna samouprava prepoznaje njegov značaj i da je zato grad Leskovac svake godine pokrovitelj ovog festivala.

U ime organizatora publici se obratila direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

Prve festivalske večeri izvedena je gostujuća predstava "Upoznaj mog tatu" beogradskog pozorišta "Slavija".

U takmičarskom programu ovogodišnjeg FAPOR-a učestvuju amaterske pozorišne trupe iz Sremske Mitrovice, Požarevca, Jagodine, Lebana i Blaca, po izboru selektora Miodraga Dinulovića, reditelja i direktora Kraljevačkog pozorišta. O festivalskim priznanjima, među kojima je i glavna nagrada za režiju "Dragan Dimitrijević", koja nosi ime nekadašnjeg doajena leskovačkog Narodnog pozorišta, odlučivaće žiri koji čine reditelji Isidora Goncić i Predrag Stojmenović i glumac Ivan Janković. Okrugle stolove vodiće poznati reditelj Milorad Milinković. Festival od ove godine ima i umetničkog direktora, a ta funkcija poverena je Dejanu Tončiću, glumcu Kruševačkog pozorišta, koji je karijeru započeo u Nišu, a sada igra u pozorištima širom Srbije i u popularnim televizijskim serijama.

Novina na 6. FAPOR-u je i gost festivala - profesionalno pozorište. Ove godine to je Kruševačko pozorište na čijim daskama su igrali, između ostalih, legendarni glumci Ljubinka Bobić, Miodrag Petrović Čkalja, Vlastimir Đuza Stojiljković, Taško Načić i Radmila Savićević, a predstavilo se izložbom čiji je autor Biljana Ostojić, kustos Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu. Izložbu "70 godina Kruševačkog pozorišta 1946 - 2016", priređenu u okviru pratećeg programa festivala, otvorio je direktor ovog teatra Branislav Nedić. 
Prateći program, bogatiji nego ranijih godina, obuhvata i predstavu i radionice. FAPOR se završava 6. novembra dodelom nagrada.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа