.

Laureat nagrade "Nikolaj Timčenko" Aleksandar Jovanović

Ovogodišnji laureat nagrade "Nikolaj Timčenko", koja se dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti, je Aleksandar Jovanović, književni kritičar, istoričar književnosti i esejist. Prestižno priznanje dodeljeno mu je za knjigu "Stih i pamćenje: o poeziji i poetici Milosava Tešića", koju je objavila izdavačka kuća "Službeni glasnik".

U obrazloženju žirija, koji su činili Jovan Pejčić, književni kritičar i predsednik Zadužbine Nikolaj Timčenko, Dragan Žunić, univerzitetski profesor i Biljana Mičić, profesor književnosti, kaže se da je Aleksandar Jovanović napisao knjigu koja bi mnogima mogla poslužiti kao uzor umetnosti tumačenja i vrednovanja poezije, ispunivši time osnovni zadatak koji on sam postavlja pred tumače - "da služe nacionalnoj poeziji i njenim najboljim delima". Nagrada je laureatu uručena na Danima Nikolaja Timčenka, koji su održani od 6. do 8. decembra u Leskovačkom kulturnom centru. 

Ocenjujući rad zadužbine u godini za nama, Jovan Pejčić je rekao da je vidan napredak postignut zahvaljujući podršci grada Leskovca i Ministarstva kulture Republike Srbije. "Prošle godine smo mogli samo da objavimo knjigu dobitnika nagrade koja nosi ime Nikolaja Timčenka. Ove godine smo objavili desetu knjigu Nikolaja Timčenka od kad je osnovana zadužbina", kazao je Pejčić. Reč je o knjizi "Budno oko. Knjiga o Vasku Popi" koju je priredio Vladimir Mičić. Objavljena je i monografija o Nikolaju Timčenku i njegovoj misli o srpskoj književnosti 20. veka pod nazivom "Estetika i etika književne reči" Dragane Bedov. Takođe, objavljena je i knjiga prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Nikolaj Timčenko" Marka Nedića "Trajno i prolazno - Kritike i eseji o srpskoj književnosti i kulturi".
Novina na desetim jubilarnim Danima Nikolaja Timčenka bilo je gostovanje Dositejeve zadužbine, čiji su rad predstavili Dušan Ivanić i Marko Nedić. 
Učesnici manifestacije posetili su Legat Nikolaja Timčenka, koji je od 2014. godine u sastavu Narodne biblioteke "Radoje Domanović".     
 
 
 

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа