.

Beogradska izložba Letnje umetničke škole

Izložba 18. Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti u Beogradu otvorena je 19. februara u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj ulici. "Grad: budućnost tradicije/tradicija budućnosti" naziv je osamnaestog izdanja ove tradicionalne škole, koja je održana od 12. do 19. jula prošle godine u Leskovcu u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Inspiracija za izložene radove, koji će pred beogradskom publikom biti do 2. marta, bio je Leskovac - jedan od prvih i najvažnijih

 centara industrijske revolucije u Srbiji, nekadašnji Mali Mančester. Kulturno nasleđe Leskovca i okoline, koje je danas iz različitih istorijskih razloga devastirano ili ugroženo, poslužilo je kao polazište za savremena čitanja i umetničke interpretacije, podizanje svesti i važnosti tog nasleđa i podsticaj za budući razvoj. Radovi su nastali na interaktivnim, multidisciplinarnim radionicama sa 37 studenata umetnosti iz Srbije, Makedonije, Poljske, Slovačke, Nemačke, Portugalije, Irana i Kine. 
Otvarajući izložbu, prof. Zoran Erić je izrazio zahvalnost Leskovačkom kulturnom centru i direktorki Sanji Conić za besprekornu organizaciju. "Za mene koji sam na toj školi bio samo po funkciji tadašnjeg rektora Univerziteta umetnosti i nisam bio angažovan kao profesor, rezultati su impresivni i oni se vide na izložbi pred nama", istakao je Erić.  
Prof. Mileta Prodanović, rektor Univerziteta umetnosti, najavio je da će ove godine Letnja umetnička škola prvi put biti održana van granica Srbije i to u Kotoru. Osvrćući se na prošlogodišnju školu, naglasio je da je Leskovac sa svojom bogatom kulturnom baštinom bio podsticajno okruženje za umetnička istraživanja.
Na otvaranju su govorile i profesorke četiri fakulteta umetnosti koje su vodile radionice. Kao rezultat radionice "Urbani identiteti - savremene interpretacije", Fakulteta primenjenih umetnosti, su nastale intervencije u javnom prostoru, koje su varirale od prostorno-ambijentalnih do konceptualnih umetničkih reakcija u različitim medijima - od maketa, preko fotomontaža, do kratkih filmova i dešavanja u prostoru.
Radionica "Nova prošlost - Genius loci Vučje", Fakulteta likovnih umetnosti, istraživala je kreativni dijalog sa vidljivim i nevidljivim premisama prostora, ukazala na potrebu revitalizacije i reaktivacije devastiranih objekata i njihovog ogromnog potencijala za razvoj kulturnog turizma i kreativne industrije kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja.
Učešćem u radionici "Leskovac - sećanja koja otvaraju horizonte budućnosti", Fakulteta dramskih umetnosti, polaznici su dobili priliku za stvaranje sopstvenog narativa. Radionica je analizirala kulturni kapital grada Leskovca sa ciljem uspostavljanja nove kulture sećanja na značajne momente preoblikovanja identiteta grada, a posebno na period njegovog industrijskog uspona između dva svetska rata.
Polaznici radionice "Gradska pesma međuratnog Leskovca - novo čitanje", Fakulteta muzičke umetnosti, istraživali su karakteristike tradicionalnog muzičkog izraza leskovačkog kraja, kao i njegove moguće transformacije u savremeniji zvuk. Polazna osnova za rad bila je "Leskovačka pesmarica", zbirka pesama nastalih obradom zapisa koje je u ovom kraju zabeležio etnomuzikolog Miodrag Vasiljević. Na osnovu obrade izabranih napeva iz Pesmarice, koju je objavio Leskovački kulturni centar, studenti su stvarali nove kompozicije i aranžmane. Na otvaranju izložbe izveden je splet kompozicija nastalih na radionici.
 
 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа