.

Izložba i knjiga "Bolnica Stobart"

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 1. marta otvorena je izložba "Bolnica Stobart - Kragujevac 1915" autora Tatjane Janković. Predstavljena je i istoimena knjiga ove autorke, koja sadrži svedočanstva članica humanitarne misije Mejbel Dirmer, Monike Stenli i Oliv Oldridž. 
 One su od aprila do novembra 1915. boravile u Kragujevcu i u poljskoj bolnici, sa organizovanom grupom medicinskog osoblja i volontera, koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart, lečile srpsku vojsku i lokalno stanovništvo. Lečeno je oko 20.000 obolelih od tifusa. Obolele su i umrle i tri članice misije.
 
Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Kragujevac. U ime izdavača knjige, direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, Mirko Demić je naglasio da je jedan od ciljeva ovog projekta, realizovanog povodom obeležavanja sto godina od završetka Velikog rata, nedovoljno poznavanje lokalne istorije. "U Prvom svetskom  ratu na našem području delovale su ne samo škotska, nego i ruska i francuska misija, a ništa od tih podataka nije sistematski obrađeno i čak nemamo ni zajedničko spomen obeležje, a imamo grobove tri žene strankinje koje su umrle lečeći naš narod. U ovoj knjizi ispričana je tipična ženska priča o Velikom ratu. Mi smo imali autentična svedočanstva ovih žena, koje su ostavile divne slike o Srbima, a do prošle godine ta tri nevelika teksta nisu bila prevedena. Ovim projektom to je ispravljeno", kazao je Demić.  
 
Postavka izložbe, koja će pred leskovačkom publikom biti narednih desetak dana, sadrži trideset panoa sa reprodukcijama fotografija i tekstovima i bolnici Stobart.
 
 
 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа