.

Promocija knjiga Vojkana Ristića

"Engleski izdavač" i "Dosije novinar" naslovi su knjiga Vojkana Ristića, novinara i pisca iz Vranja, dopisnika lista "Danas", koje su predstavljene 5. marta u Leskovačkom kulturnom centru. 
 "Roman "Engleski izdavač" je zanimljiva, slojevita i napeta priča sa elementima trilera, koja pokriva period od 1941. do današnjih dana, novinarski čitko i pitko napisana, što je za čitaoce najprijemčivije", primetio je Dragan Radović, urednik književnog programa Kulturnog centra. 
 
"Engleski izdavač" je moja porodična priča, nastajala je četiri godine, to je moj roman prvenac s kojim sam tek zakucao na vrata literature, a drugim ću, nadam se, otvoriti ta vrata", kaže Ristić, koji je do sada objavio petnaestak knjiga aforizama, zapisa i priča. Dodaje ekskluzivno za Kulturni centar da radi na drugom romanu čiji će deo biti objavljen u sledećem broju časopisa "Naše stvaranje". Reč je o priči o Prvom svetskom ratu koja se odnosi na naš kraj i korene ovog pisca, a nosiće naziv "Sve boje zavere".  
 
Govoreći o knjizi "Dosije novinar", Srđan Conić, dopisnik RTS-a, je naglasio da je to zanimljiva hronika o poslednjih trideset godina, ispričana kroz iskustvo jednog izuzetnog novinara, koji je tragajući za istinom prošao mnogo toga, mnoge beogradske redakcije i napisao mnogo zanimljivih reportaša i priča. "Družio se sa kvalitetnim ljudima i doajenima novinarstva u Srbiji i to je pretočio u ovu knjigu koja može da bude vodič i putokaz za mlade novinare", ističe Conić.
 
Nesumnjivi autoritet u novinarstvu, Neda Todorović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, o ovoj knjizi je zapisala: "Ovo je opelo jednoj zemlji, profesiji, esej o mentalitetu jednog nesrećnog naroda, geopolitička studija, oda ljubavi posvećenika prema medijima, urednicima i kolegama. Iznad svega je to priča o tome kako se kalio jedan, po svemu izvrstan, osoben, nepotkupljiv novinar čije je pogonsko gorivo bila i ostala strast prema novinarstvu".
 
Vojkan Ristić kaže da je njegova namera bila da ovom knjigom , u ova teška vremena, da zamah mladim kolegama da se posvete ovoj profesiji "slatke gorčine". "Poznato je u kakvom je teškom stanju danas novinarstvo, kako se teško živi i kako je ova profesija ponižena. "Dosije novinar" je, pre svega, provokacija za mlade kolege i nada da nije sve izgubljeno, da postoje velike šanse da to bude jedan novi iskorak i neko novo poglavlje za bolja vremena za nas novinare", zaključuje Ristić.
 
Autor je kazao da je Leskovac izabrao za promociju svojih knjiga zato što ga vezuju lepe uspomene za ovaj grad, gde je zbog novinarskog smera završio srednju školu. Prisetio se i sticanja prvih znanja na praksi u "Našoj reči" i Radio Leskovcu, i druženja sa leskovačkim novinarima, među kojima su Voja Dobrijević, Danilo Kocić, Milorad Cvetković, Dušan Stamenković, Boban Tomić i Vili Hubač. Na kraju je rekao da mu je žao što je zatvoren Radio Leskovac i da sa tugom gleda tu zgradu u kojoj su mnogi vrsni novinari mnogo toga lepog naučili.
 
Ivana Ristić  
 
 
 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа