.

Фестивал „Ретник” у Лесковачком културном центру, 9. и 10. децембра

 

Фестивал традиционалне музике „Ретник” основан је 2015. године са циљем остваривања непосредне комуникације са извођачима традиционалне музике разних профила и извођачких естетика из Србије и иностранства. Ове године се фестивал одржава по трећи пут док је Лесковачки културни центар први пут узео учешће у његовој организацији са намером да постане традиционална лесковачка манифестација. Фестивал традиционалне музике „Ретник” биће одржан 9. и 10. децембра 2017. године. У суботу, 9. децембра, од 19 часова , биће одржан КОНЦЕРТ ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИКЕ, док ће наредног дана, у 11 часова, бити одржана РАДИОНИЦА ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИКЕ. „Ретник” кроз концерте, предавања и образовне програме представља изванредне домаће и стране традиционалне уметнике - носиоце старих и ретких традиционалних облика, попут наших ојкалица, песама извика, гајдашких свирки... Намера програмског уредника фестивала, педагога и извођача традиционалне музике Светлане Спајић, као и организатора фестивала – Лесковачког културног центра, World Music асоцијације Србије и удружења „Ринг Ринг” јесте да овај фестивал постане место живог сусрета и дружења свих генерација посвећених традиционалном звуку што је и најбољи начин да се ово народно стваралаштво очува и стекне нове поклонике.

Поред Светлане Спајић, наступиће Олга Красојевић, доајен српског традиционалног певања и вођа једне од најбољих српских изворних група Црнућанка, из села Црнућа подно Рудника. Из Штрпца долази Славица Реџић, најистакнутији чувар традиције Сиринићке жупе, која ће се представити певањем насамо и уз кавал, из краја подно Шар планине. Из западне Србије, из Нове Вароши, стиже водећи мушки тандем певања „извика” Милољуб Шаковић и Мирољуб Ракетић, док из Тимочке крајине долази Бокан Станковић, музички извођач и педагог, који је одавно препознат као водећи српски гајдаш и свирач на традиционалним дувачким инструментима и један од последњих аутентичних носилаца свирачке традиције источне Србије. Осим наведених мајстора, фестивал ће представити и „младе лавове” Јовану Лукић, Марију Новаковић и Ану Мратинковић као и ученике одсека за традиционално певање музичке школе Станислав Бинички у Лесковцу.

Град Лесковац је у значајној мери помогао реализацију програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање фестивала.

Карте

  • 1.jpg
  • 2.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

АБРАШЕВИЋ

plakat

Мапа