50. Likovna kolonija Vlasina

Jubilarna, 50. Likovna kolonija Vlasina na Vlasinskom jezeru, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra (LKC), okupiće od 17. do 24. jula umetnike iz Srbije, Nemačke i Velike Britanije, a selektorka je i ove godine vizuelna umetnica Nina Todorović iz Beograda.

Učesnici 50. saziva Likovne kolonije “Vlasina” su: Mark Brogan (Velika Britanija), Mila GvardiolIrena KuzmanovićSanja LatinovićSilvija Lorenc (Silvia Lorenz) – Nemačka, Miona Marta MarkovićAleksandar RadičevićAleksandar RakezićSaša Stojanović i Marija Ćalić, a kustoskinja po pozivu je istoričarka umetnosti Maida Gruden, urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu.

Svi učesnici su pozvani da sprovedu lična umetnička istraživanja i predstave svoje umetničke prakse kolegama, tokom večernjih prezentacija koje se redovno odvijaju u okviru rada kolonije. Fokus kolonije je na interdisciplinarnosti, istraživanju, komunikaciji/dijalogu i interakciji umetnika. Često se dešava da se ostvare nove umetničke saradnje i započnu novi umetnički projekti, inspirisani druženjem, dijalogom, ambijentom Vlasinskog jezera, te upoznavanjem umetničkih poetika kolega, što dodatno obogaćuje atmosferu svakog pojedinačnog saziva.

s

Večernja prezentacija rada Ljiljane Maletin Vojvodić na Vlasini 2022.

s

Cilj ovako organizovane kolonije, osim recentnih umetničkih dela umetnika različitih generacija iz zemlje, regiona i inostranstva, koja ostaju u kolekciji LKC-a, jeste i povećanje vidljivosti i komunikativnosti savremene umetnosti, njeno približavanje svim generacijama publike, kao i dodatno informisanje, edukovanje i senzibilisanje publike, te promovisanje kulture i umetnosti kako na domaćem terenu, tako i šire, u regionu i u inostranstvu.

s

Performans Dragana Vojvodića na 49. izdanju Vlasine 2022.

s

Likovna kolonija “Vlasina” je 2018. godine promenila dotadašnju praksu i unapredila koncept i način rada, što je u poslednjih pet godina dalo nove, značajne rezultate. Kolonija je postala multimedijalna, međunarodna, rad saziva prati kustos po pozivu selektora i piše tekst za katalog, ustanovljen je novi dizajn i uvedena dvojezičnost kataloga (srpski i engleski), a uvedene su i multimedijalne prezentacije učesnika koje ostaju kao deo video i foto dokumentacije LKC-a. To važno svedočanstvo vremena i materijal mogu da posluže novim generacijama studenata umetnosti za proučavanje i razvoj ličnih umetničkih poetika

Kolonija pruža podršku lokalnim umetnicima, kao i umetnicima mlađih generacija koji tek stupaju na savremenu umetničku scenu, pa se i na taj način podstiče i razvija dragocen dijalog i razmena iskustava starijih i mlađih kolega.

s

Vlasinsko jezero

s

Koloniju je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture Srbije kao i lokalna uprava Leskovca.

*Foto: Nina Todorović

(SEEcult.org)

s

Izvor: http://www.seecult.org/vest/50-likovna-kolonija-vlasina?fbclid=IwAR2Fw9vaPCKhQ6oGK6807k6m2vHwBzzI3O2xkMh-ioeFvS2DnZUHJCjhN5c