Otvoren 10. Festival amaterske pozorišne režije FAPOR 2022.

Otvoren 10. FAPOR

Deseti Festival amaterske pozorišne režije otvoren je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru predstavom van konkurencije „Noć u kući gospodina Kolaka“ Vladimira Đurđevića u režiji Irfana Mensura, koji tumači i jednu od uloga. U ovoj komediji igraju i Vladimir Kerkez i Slobodan Boda Ninković, koji je zvanično otvorio 10. FAPOR, govoreći o značaju amaterizma. Publiku je u ime organizatora pozdravila direktorka LKC Sanja Conić, a u ime pokrovitelja pomoćnica gradonačelnika Leskovca Marija Rajković.

Na jubilarnom festivalu narednih sedam dana u takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava iz Čačka, Beograda, Prijepolja, Trstenika i sa Zlatibora, po izboru selektora Miodraga Dinulovića, pozorišnog reditelja i pedagoga. Selektor ističe da je opšti utisak nakon odgledanih predstava da festival raste i razvija se iz godine u godinu. „Odabrane predstave se pre svega ističu promišljenim rediteljskim konceptima, koji nemaju za cilj ilustraciju dramskog predloška, već njegovu nadgradnju i angažman u vremenu sadašnjem.

Pored toga, reditelji izabranih predstava su izuzetno uspešno kreirali podele uloga, vešto vodili glumačke ansamble, čime je postignuto neophodno stilsko jedinstvo glumačke igre u predstavi“, dodaje Dinulović. O festivalskim nagradama, među kojima je i glavna nagrada za režiju „Dragan Dimitrijević“, koja nosi ime nekadašnjeg doajena leskovačkog Narodnog pozorišta, odlučivaće žiri u sastavu Jana Maričić, reditelj, Igor Pavlović, glumac i reditelj i Maja Janković, glumica.

I ovogodišnji FAPOR, čiji je umetnički direktor popularni pozorišni i televizijski glumac Dejan Tončić, ima bogat prateći program, koji čine radionice i izložbe, koje su predstavljene na ceremoniji svečanog otvaranja. Izložbu „Miloš Žutić – gospodin glume“, o velikanu domaćeg glumišta, u produkciji Muzeja pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu, čiji je autor muzejski savetnik Mirjana Odavić, otvorila je Jelica Stevanović, muzejski savetnik.

Izložbu kostima iz predstava „Konjić Grbonjić“ pozorišta „Boško Buha“ i „Mesec dana na selu“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pod nazivom „Šuma, i u šumi bajka“, predstavio je autor Boris Čakširan, čuveni kostimograf, koji potpisuje preko 170 kostimografija i preko 40 scenografija za pozorište, 20 kostimografija za TV drame i serije, među kojima su Kraj dinastije Obrenović, Crni Gruja, Vratiće se rode, Koreni, Kralj Petar Prvi, Toma i Senke nad Balkanom, koju smo videli na filmskom festivalu Lajf 2018. Uradio je više od 30 filmskih kostimografija (Ubistvo s predumišljajem, Tito i ja, Ivkova slava, Branio sam Mladu Bosnu, Ime naroda).

FAPOR će biti završen 9. novembra dodelom nagrada i predstavom van konkurencije „Svako to mrzi hladno“ po tekstu Nemanje Stankovića u režiji Darka Zloporubovića i izvođenju DrAmatera Leskovačkog kulturnog centra.

Ivana Ristić