Urednik programa: Slađana Mladenović

Program za razvoj kulturnog amaterizma

   Program za razvoj kulturnog amaterizma ima za cilj afirmisanje svih oblika kulturnog amaterskog stvaralaštva i njegovog predstavljanja publici. U Leskovcu deluju veliki broj uspešnih amaterskih društava, udreženja i pojedinaca. Kulturni centar je jedna od retkih institucija u gradu pod čijim okriljem deluje veći broj stvaralaca i udruženja u okviru kojih radi veliki broje afirmisanih i nagradam ovenčanih stvaralaca. 

 Leskovački kulturni centar neposredno organizuje rad tri znamenitia muzička sastava.

Vokalno-instrumentalni sastav „Ruzmarin“ je jedan od najstarijih muzičkih sastava u gradu. Osnivač sastava je znameniti profesor, kompozitor i slikar Vanđel Baduli. Vođenje sastava peuzeo je profesor muzike Branko Conić. Orkestar sada vodi istaknuti muzičar Dimitar Nikolov. Sastav neguje, u prvom redu, starogradski melos.

 Kulturno-umetničko društvo „Hisarlije“ koji neguje, prikuplja i izvodi stare melodije iz različitih perioda i različitih oblasti Srbije. Najveću pažnju poklanjaju etnemozikološkom blagu leskovačkog kraja.

 Voklani sastav „Libero“ izvodi obrade narodnih, starogradskih pesama i klasične kompozicije znamenitih kompozitora. Sastav čine profesori muzike.

 Naša institucija organizuje brojne manifestacije, kako u gradu, tako i u drugim mestima u zemlji i inostranstvu, na kojima učestvuju amateri iz Leskovca. S druge strane, Leskovački kulturni centar je organizator gostovanja uspešnih amaterskih udruženja iz zemlje i inostranstva.

 Valja pomenuti da je delatnost ovog sektora u Leskovačkom kulturnom centru usko povezana sa sektorima likovnog, književnog, filmskog, dramskog, muzičkog, izdavačkog programa i programa za decu i mlade.