Програм за развој културног аматеризма

Уредник: Слађана Младеновић

О аматерском програму

Програм за развој културног аматеризма има за циљ афирмисање свих облика културног аматерског стваралаштва и његовог представљања публици. У Лесковцу делује велики број успешних аматерских друштава, удрежења и појединаца. Културни центар је једна од ретких институција у граду под чијим окриљем делује већи број стваралаца и удружења у оквиру којих ради велики број афирмисаних и наградама овенчаних стваралаца.


 Лесковачки културни центар непосредно организује рад у сарадњи са удружењима која негују музику, староградски мелос и традиционалне, народне песме.


Вокално-инструментални састав „Рузмарин“ је један од најстаријих музичких састава у граду. Оснивач састава је знаменити професор, композитор и сликар Ванђел Бадули. Вођење састава пеузео је професор музике Бранко Цонић. Оркестар сада води истакнути музичар Димитар Николов. Састав негује, у првом реду, староградски мелос.


Културно-уметничко друштво „Хисарлије“ који негује, прикупља и изводи старе мелодије из различитих периода и различитих области Србије. Највећу пажњу поклањају етномузиколошком благу лесковачког краја.


Женска певачка група „Невен“ која негује традиционалну српску  и песму лесковачког краја. Групом руководи професор музике Србислава Толић.


КУД „Абрашевић“ настало је давне 1905.г. и једно је од друштава са најстаријом традицијом. Ова група  негује традиционалну народну игру и песму. Од 2013. је саставни део Лесковачког културног центра и наступа под називом „Абрашевић“ Ансамбл народних игара и песама ЛКЦ-а. Ансамблом руководи уметнички директор и кореограф Братислв Станисављевић.

Под кровом Лесковачког културног центра постоји и ради КУД „Леминд“ који негује традиционалну игру нашег краја. Ансамблом руководи уметнички директор и кореограф Милан Филиповић.

Наша институција организује бројне манифестације, како у граду, тако и у другим местима у земљи и иностранству, на којима учествују аматери из Лесковца. С друге стране, Лесковачки културни центар је организатор гостовања успешних аматерских удружења из земље и иностранства.


Уредништво за развој културног аматеризма успешно сарађује са књижевним удружењима КК „Глубочица“  ,којим руководи Боркица Миловановић, и  Удружењем писаца Лесковац,  којим руководи Јелена Јанковић.