ДЕЧИЈИ И ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ

Уредник: Драгана Николић

О дечијем програму

У тренутку када наше друштво пролази кроз буран транзициони период, који са собом доноси и многе негативне појаве ( пад система вредности, неактивност, апатију… ), припрема и реализација програма намењених деци и младима представљају значајан сегмент у раду Лесковачког културног центра и позитивну алтернацију свим облицима негативних друштвених појава. 

 

Мисија програма за децу и младе  је да обогаћује културни живот деце и младих, негује културне, образовне и естетске вредности, да афирмише креативне активности предшколске, школске и средњошколске деце, а у сарадњи са образовним установама и сродним удружењима, стварајући и негујући тако будућу публику својих програма. 

 

Своју мисију програм за децу и младе остварује кроз припрему и реализацију различитих креативних радионица, трибина, изложби дечјих радова, представа, промоција књига за децу…

 

Године 2014.  уредништво  дечјег и програма за младе  покренуло је манифестацију Фестивал сценских минијатура www.lkczadecu.rs која је већ осам  година заредом подржана од стране Министарства културе и информисања и града Лесковца. Овај фестивал је настао с намером да се понуди квалитетан културни садржај  младој публици као и  прилика да се деца  уметнички изразе на сцени  кроз игру, глуму и плес.  У осам година постојања, Фестивал   је окупио преко 800 учесника из 13 градова, а њихов број сваке године расте. У 3 дана фестивала, учесници се кроз дружење и рад упознају са различитим позоришним  моделима и присуствују низу радионица из области сценског покрета, плеса, маске, луткарства и музике које воде стручњаци за поједине области.Током 8 година трајања фестивала  гости су нам били  заначајни дечји писци илустратори и позоришни педагози. Фестивал сценских минијатура доприноси стварању нове позоришне публике, повезује едукаторе и децу заинтересовану за позоришну игру и нуди могућност да се деца усавршавају кроз игру и дружење. 

 

У годинама које долазе Програм  за децу и младе увек ће бити отворен за нове иницијативе; подизати стандарде у промоцији и афирмацији дечјег стваралаштва; место за окупљање младих и кретивних људи, као и место где наши најмлађи суграђани могу провести, на квалитетан и креативан начин, своје слободно време.