СЦЕНСКИ ПРОГРАМ

Уредник: Дарко Злопорубовић

О сценском програму

Лесковачки културни центар од свог оснивања негује позоришни аматеризам. Драмски програм, као значајан сегмент рада Лесковачког културног центра, бележи стални напредак у раду. Циљ сценског програма јесте едуковање, афирмисање и развијање осећаја за рад у групи. Кроз радионице, школе глуме, припреме и извођење представа чланови драмског студија имају прилику да се упознају са основним елементима позоришне уметности.

 

Дугогодишњи рад са талентованим аматерима допринео је популарности драмског програма и, из године у годину, све већи број младих се укључује у његов рад. Значајна је и сарадња са професионалним глумцима и редитељима, како из Лесковца, тако и из других градова Србије, што доприноси квалитетнијем раду наших полазника.

 

Kроз Драмски студио ЛKЦ-а прошло је преко стотину аматера који су радили и учествовали у припремама и извођењу великог броја вечерњих, дечјих и новогодишњих представа. Kруна тог рада је велики број студената академија и факултета позоришне уметности који су поникли у нашем драмском студију.

 

Године 2018. дотадашњи Драмски студио ЛКЦ-а преименован је у ДрАматери Лесковачког културног центра. О успеху лесковачких ДрАматера говоре бројна признања и награде на другим фестивалима аматерских група у Србији (Аматерске глумачке свечаности „Миливоје Живановић” у Пожаревцу, Фестивал аматерских позоришта „Театрама” у Крушевцу, Фестивал дечијих и омладинских сцена „ДОПС” у Јагодини, Фестивал омладинских сцена „ФОС” у Белој Паланци, Фестивал аматерских позоришта Србије у Лебану и Сурдулици, велики број награда на фестивалу у Прокупљу 2018. године, прво место на Међуокружној смотри аматерских позоришта Србије у Лебану 2021. и др.). 

 

Годину 2021. свакако можемо издвојити као најуспешнију годину драмског програма ЛКЦ-а с обзиром на то да је у тој години са представом „Ближи небу” по тексту Жељка Хубача а у режији Дарка Злопорубовића освојен највећи број награда. Представа је као свеукупни победник Фестивала аматерских позоришта у Лебану стакла право на учешће на републички Фестивал аматерских позоришта Србије у Кули, што се није десило за шездесет и две године постојања тог фестивала.

 

Један од приоритета у раду сценског програма јесте повећање броја чланова драмске групе ДрАматера.

 

Од 2013. године се у Лесковачком културном центру сваког новембра одржава Фестивал аматерске позоришне режије – ФАПОР. Овај фестивал подржан је од стране локалне самоуправе и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Циљ ФАПОР-а је окупљање што већег броја аматера, искрених љубитеља позоришне уметности, као и њихово креативно надметање у идејама на даскама које живот значе. У првом плану фестивала јесу редитељи (аматери) као творци једне целине (представе) чији се рад првенствено оцењује. Право учешћа имају све позоришне аматерске групе са територије Србије (Војводине, Косова и Метохије), као и из региона.

 

Уметнички директор фестивала је глумац Дејан Тончић, док је селектор редитељ Миодраг Динуловић. За девет година постојања ФАПОР су посетили многи познати ствараоци из професионалне сфере позоришне уметности као што су: Цисана Мурусидзе, редитељ, Горан Султановић, глумац, Влада Лазић, редитељ, Саша Латиновић, редитељ, Милош Јагодић, редитељ, Милорад Милинковић, редитељ, Предраг Газибара Смиљковић, глумац, Драган Божа Марјановић, глумац, Миодраг Крчмарик, глумац и проф. на Академији уметности у Косовској Митровици, Иван Бекјарев, глумац, Небојша Дугалић, глумац, Борис Пинговић, глумац, Бојан Димитријевић, глумац, Исидора Гонцић, редитељка, Предраг Стојменовић, редитељ, Властимир Велисављевић, глумац, Милица Милша, глумица, Мики Дамјановић, глумац, Иван Зарић, глумац и многи други. Њихово присуство додатно говори о значају фестивала, о њиховој професионалној подршци фестивалу и несебичној помоћи у раду и реализацији. 

 

Главна награда фестивала носи име Драган Димитријевић, доајена Народног позоришта у Лесковцу, човека који је цео свој живот посветио и раду са аматерима.

 

Од првог фестивала до данас на ФАПОР-у је приказано више од 50 позоришних представа из различитих градова Србије, као и из Републике Српске. Поред домаћина фестивала, учествовали су аматери из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Смедерева, Чачка, Крњева, Сремске Митровице, Прокупља, Блаца, Крагујевца, Крушевца…

 

Поред представа које се раде и поред фестивала ФАПОР, у ЛКЦ-у се организује школа глуме, радионице са различитим темама позоришне уметности, као и гостовања професионалних представа.