ЛИКОВНИ ПРОГРАМ

Уредник: Ивана Ристић

О ликовном програму

Најзначајније манифестације у оквиру ликовног програма су Октобарски ликовни салон, Мајски ликовни салон и ликовна колонија Власина. Осим тога, организују се самосталне и колективне изложбе истакнутих уметника из земље и иностранства, међу којима су Мића Поповић, Милан Коњовић, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Уметничка колонија „Колут Мандић“ и др. шансу имају и млади талентовани ствараоци који су тек ступили на ликовну сцену.

 

Октобарски ликовни салон је најзначајнија годишња изложба лесковачких уметника, без обзира на њихов професионални статус. Селекцију радова обавља стручни жири, који доноси и одлуку о наградама. По оцени жирија, 59. Октобарски салон, одржан 2021. године, на добар начин осликава текућу продукцију лесковачког ликовног простора, а одзив уметника и квалитет радова указују да ова манифестација има свој смисао и перспективу.

 

Мајски ликовни салон, дуже од две и по деценије, окупља академске ствараоце и традиоционално се представља у оквиру манифестације Ноћ музеја.

 

Традиционална ликовна колонија Власина 2022. године навршава пет деценија постојања. Селектор колоније последњих година је Нина Тодоровић, мултимедијална уметница из Београда. На колонији раде уметници из земље и региона, који се изражавају у различитим медијима, од класичних ликовних техника, преко амбијенталних инсталација, до фотографије и видео радова.

 

Посебан искорак направљен је децембра 2021. године изложбом „Ликовна колонија Власина – Избор из Фонда Лесковачког културног центра“ аутора Срђана Марковића, историчара уметности. Први пут је публици представљен избор дела насталих на овој колонији од њеног настанка до данашњих дана. Заступљени су значајни уметници различитих генерација, ликовних поетика, тематских преокупација и медија изражавања, из нашег града, земље и окружења. Изложба је приређена у оквиру обележавања јубилеја – 40 година постојања и рада Лесковачког културног центра.

Ликовна колонија "Власина"