ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ

Уредник: Ивана Ристић

О трибинском програму

Окосницу овог програма чини серијал трибина „У крупном плану“ покренут 2016. године на Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије „Лајф“. Намера нам је била да тако ширимо круг љубитеља филмске уметности и да стављањем у фокус знаменитих личности наше културе афирмишемо врхунске, трајне вредности, насупрот свеопштој поплави кича и шунда. Верујемо да на тај начин подстичемо, пре свега младе, да њихови идоли буду угледне личности наше културне сцене, а не старлете и назови јунаци ријалити шоу програма. На трибини „У крупном плану“ говоре врхунски уметници из региона о свом стваралаштву, кључним личностима и догађајима у својим каријерама. На трибини су до сада говорили Срдан Голубовић, Вук Ршумовић, Дарко Бајић, Слободан Шијан, Мира Бањац, Светозар Цветковић, Љиљана Стјепановић, Горица Поповић, Аница Добра, Драган Бјелогрлић, Горан Богдан, Богдан Диклић, Милош Биковић, Гордан Кичић, Љубомир Бандовић, Милена Павловић, Славко Штимац, Марко Јанкетић, Владимир Пиштало, Влатко Стефановски, Томислав Петернек и многи други.

 

Важан сегмент овог програма представља сарадња са водећим институцијама културе, науке и образовања у земљи и појединим у иностранству. Међу њима је свакако најзначајнија сарадња са Српском академијом наука и уметности са којом смо априла 2018. године реализовали врхунску изложбу „Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици“. Поставка је обухватала 40 дела најзначајнијих сликара и вајара Србије и некадашње Југославије, међу којима су Паја Јовановић, Урош Предић, Иван Мештровић, Петар Лубарда, Мића Поповић, Петар Омчикус, Владимир Величковић, Тодор Стевановић, Душан Оташевић и многи други. По оцени културне јавности био је то културни догађај године. 

 

Ту спада и сарадња са медијима и односи са јавношћу. Сајт је данас део онлајн информисања који је постао доминантан начин комуницирања међу младима, такође и међу старијом информатички писменом публиком. Мисија Лесковачког културног центра је да на тај начин привуче и обавести публику, да тренутно, брзо и бесплатно добију информације о нашим програмима.