УМЕТНОС ФОТОГРАФИЈЕ

Уредник: Весна Ђорђевић

О уметности фотографије

Препознајући значај фотографије као визуелне уметности, Лесковачки културни центар је 2013. године основао Уредништво за уметност и културу фотографије. Основни циљ уредништва је да ради на развоју фотографије као уметности кроз програмске активности које обухватају организовање изложби фотографија, фото колонија, семинара и трибина.

 

Од оснивања, Уредништво за културу и уметност фотографије је остварило значајну сарадњу са кључним актерима српске и међународне фотографске сцене, министарствима, локалном самоуправом, амбасадама и њиховим дипломатским програмима у Србији кроз реализацију значајних пројеката из области фотографије.

 

Значајну сарадњу смо остварили са Фото клубом „Лесковац“ на реализацији пројеката Самит фотографа бивше Југославије који има за циљ да развије међународну сарадњу у области фотографије на просторима некадашње Југославије.

 

Пројекат је покренут 2009. године. У циљу унапређења сарадње уметника и удружења из региона, данас је Самит фотографа бивше Југославије престижна културна манифестација која спада у ред најзначанијих на Балкану. Афирмацијом фотографске уметности концептом и садржајима задобио је признање културне и стручне јавности.

 

Посебан печат Самиту даје награда Томин Шешир названа тако по Томиславу Петернеку, који је током импресивне каријере дуже од пола века, избрисао границе између уметничке и документаристичке фотографије.