ФИЛМСКИ ПРОГРАМ

Уредник: Драган Јовић

О филмском програму

Репертоар Биоскопа Лесковачког културног центра оријентисан је на приказивање премијерних домаћих и иностраних филмских остварења и пружа увид у европску кинематографију током целе године. Програм подразумева и квалитетан филмски садржај за децу и омладину. У циљу промовисања највиших филмских уметничких вредности, поред редовног биоскопског програма организујемо и ретроспективе европских кинематографија, пројекције фестивалских програма, промоције књига, изложбе, трибине, филмске радионице и др.

 

Биоскоп Лесковачког културног центра почео је са радом 10. октобра 1981. године ретроспективом лесковачког аматерског филма. Наредне, 1982. године приказано је 56 филмова и одржано 6 филмских трибина уз учешће значајних имена југословенске кинематографије (Душана Вукотића, Милоша Радивојевића, Божидара Калезића…). Од свог оснивања до данас Биоскоп Лесковачког културног центра није престајао са радом, у њему се одржавају многи културни догађаји који су од значаја за Лесковац, међу којима је и Лесковачки интернационални фестивал филмске режије – LIFFE. Биоскоп Лесковачког културног центра члан је мреже Europa Cinemas од 2013. године.

 

Реновиран простор биоскопа поседује најновију технику за приказивање филмова, укључујући дигитални 3D пројектор и биоскопско озвучење за репродукцију филмског звука. Биоскоп је отворен за посетиоце седам дана у недељи, има један екран и 133 места.