Дарко Бајић: Сусрет различитости даје квалитет свим кинематографијама на овом простору

Трећег дана 15. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, 17. септембра у Лесковачком културном центру, на конференцији за новинаре говорили су Огњен Свиличић, селектор главног такмичарског програма 15. LIFFE-а, Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, Милица Томовић, редитељка филма „Келти“, и Душан Зорић и Матија Глушчевић, редитељи филма „Да ли сте видели ову жену?“.
Огњен Свиличић говорио је о својим утисцима о овогодишњем издању фестивала LIFFE: „Имам осјећај да је ово једини фестивал у регији који збиља поштује ауторску личност редатеља, односно нас филмаџија. Мислим и да је јако битно да се публици пружи прилика да погледа филмове, до којих иначе не могу доћи“.

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, о концепту LIFFE-а је рекао: „Овај фестивал је своје надахнуће пронашао у бившим југословенским фестивалима на којима су се сусретале различитости једног културног простора, који је изузетно богат и интересантан. Ми се никада нисмо растајали и увек смо сарађивали, тако да је нама то лако. Али суштински, тај сусрет различитости је давао квалитет југословенској кинематографији, а сада даје квалитет свим кинематографијама на овом простору“.
Дарко Бајић је посебно најавио премијеру документарног филма Синише Цветића, „Филм давне будућности“, заказану за 19. септембар у 17 часова у Биоскопу ЛКЦ. У овом остварењу о својим искуствима снимања филмова говоре четворица легендарних редитеља: Здравко Шотра, Ђорђе Кадијевић, Миша Радивојевић, и Бора Драшковић. Друга пројекција филма биће последњег фестивалског дана у Народном позоришту Лесковац, након церемоније доделе награда.
Милица Томовић, редитељка филма „Келти“ приказаног у селекцији „Дивљи филм“, овом приликом је други пут гостовала на фестивалу: „Први пут сам била 2011. са омнибус филмом „Октобар“. Морам да признам да се изменио и постаје све већи – сале су боље и има више селекција. Када год ме неко дочека са осмехом и буде фин као овде, врло сам задовољна“.

На конференцији за медије LIFFE-а говорили су и редитељи Душан Зорић и Матија Глушчевић, чији је филм „Да ли сте видели ову жену?“ недавно имао светску премијеру на Међународном филмском фестивалу у Венецији, у селекцији „Недеља критике“. Душан Зорић је филм описао речима: „Ово је један изненађујући филм, који ће да вас одведе на нека различита места, и који у току свог трајања мења жанрове“. Матија Глушчевић је о венецијанској премијери рекао: „То је било стварно значајно за нас. Нисмо још завршили факултет а ово је тек наш први филм, на тако великом фестивалу. То је ветар у леђа да се настави даље“.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – LIFFE је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије.

Фото: Фадил Шарки