Јана Стојановска, Срђан Драгојевић и Далибор Матанић

Уочи самог краја LIFF-a, у Лесковачком културном центру је 19. септембра 2022. године одржана конференција за новинаре, на којој су о фестивалу говорили глумица Јана Стојановска, редитељи Срђан Драгојевић и Далибор Матанић.

Јана Стојановска је о главној такмичарској селекцији рекла: „Мој утисак је да имамо јако шаролик програм, различите жанрове и теме, од веселих комедија до тешких трилера. Али има доста лепих порука и изазовних тема, о којима може да се прича и дебатује“.
Редитељ Срђан Драгојевић, који ће последњег фестивалског дана бити и гост програма „У крупном плану“, похвалио је овогодишњу селекцију LIFFE-а: „Изузетан рад селектора Огњена Свиличића, његов избор је заиста добар. Словеначка кинематографија је кренула у једном новом, другачијем смеру, хрватски филм има два нова гласа, нове ауторе, и то је за једну кинематографију велика ствар. Српски филмови су такође јако интересантни и веома различити. То показује квалитет српског филма да има све – и филмове за публику и артхоусе фестивалски филм, који равноправно опстају на нашој филмској сцени. Неће нам бити лако да донесемо одлуку“.
Редитељ Далибор Матанић је истакао: „Бити у жирију фестивала филмске режије је нека врста благослова, зато што не стижем да гледам филмове из регије. Мјења се време, мјењају се генерације, почео се дизати ниво квалитета. Сви филмови које смо гледали су добри. У данашњем убрзаном времену благослов је да се прича о филмовима, режији и глумцима, да се сусрећу људи из регије који нешто знају о томе“.

Фото: Фадил Шарки