Милчо Манчевски: LIFFE је фестивал где се поштује филм и где се људи воле

Другог дана 15. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, 16. септембра у Лесковачком културном центру, на конференцији за новинаре говорили су редитељ Милчо Манчевски и професори Факултета драмских уметности Саша Саиловић и Нарциса Даријевић Марковић.
Редитељ Милчо Манчевски, лауреат овогодишње награде „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију регионалне филмске уметности у свету, говорио је о својим утисцима са отварања фестивала: „Супер је бити овде. Отварање је за мене било веома лепо и емотивно. Ово је једно топло, присно место. Један фестивал где се поштује филм и где се људи воле. То је вероватно и најважније за било који филмски фестивал“.
Говорећи о свом дугометражном дебију и најпознатијем филму „Пре кише“, Манчевски је констатовао: „Мени је најинтересантније што људи реагују веома емотивно на тај фим. И то не само људи из наших крајева, него универзално. Пишу ми и и прилазе људи из Бразила, Кине, Италије. Увек се питам која је тајна, зашто је тај филм изазвао такве реакције. Знам да је тај филм набијен јаким емоцијама. Кад смо га снимали, било је изузетно тешко правити тај филм. Можда се нешто од тога прелило на велико платно“.

Саша Саиловић, професор Факултета драмских уметности, говорио је о изложби „Век и по српске школе глуме“ аутора и кустоса Павла Лазића, сарадника на катедри глуме ФДУ.

Нарциса Даријевић Марковић, професорка ФДУ и уметничка директорка фестивала „Бистре реке“ у Темској, говорила је о о мотивима за покретање ове манифестације.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – LIFFE је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије.

Фото: Фадил Шарки