Промоција књиге „НЕБОЈША ЂУКЕЛИЋ: из едиције FESTOVIH 50“

У Лесковачком културном центру је у суботу, 17.9.2022.г. у оквиру 15. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије LIFFE, представљена књига „Небојша Ђукелић: из едиције FESTOVIH 50“, аутора Маје Медић. На промоцији су о књизи говорили Милош Ђукелић, редитељ, продуцент и син Небојше Ђукелића, и Горан Тарлаћ, сарадник у прикупљању текстова. Присутни су имали прилику да чују како и када је књига настала и да се, кроз разговор гостију, упазнају са њеним садржајем. Књига је конципирана тако да обухвати целокупно деловање Небојше Ђукелића и подељена је у два сегмета: први обухвата текстове других људи о њему, људи који су га познавали и који су са њим сарађивали у различитим сегментима. Други, већи део књиге чине, сада први пут објављени на једном месту, Небојшини текстови које чине и његови интервјуи са познатим ауторима и избор критика домаћих филмова, критике страних филмова.

„Увек ме изненади када се људи после толико година тако живо сећају Небојше, мој поглед је мало другачији, више изнутра“, рекао је Милош Ђукелић, син Небојше Ђукелића. Он је подвукао да га је док је сарађивао на овој књизи изненадила модерност емисија које је његов отац радио.

„Из овог угла изгледају ми брже него што их се сећам, више су аналитичке него што се то данас ради“, рекао је Милош Ђукелић и нагласио да је за њега рад на књизи био доста емотиван.
Како је рекао, Небојша Ђукелић је причао да треба те своје текстове и интервјуе да сакупи у неку књигу сличну овој, али се то никада није догодило… Милош је подвукао и то да је, како му се данас чини, Небојша Ђукелић био више теоретичар филма, него критичар у данашњем значењу овог термина.

Фото: Фадил Шарки