У холу Лесковачког културног центра отворен је 12. самит фотографа eкс Југославије

Branislav Brkić, MF FSS, predsednik ovog udruženja od 2003. godine, član ULUPUDS-a, MFIAP-a i HonEPIAP, ovogodišnji je laureate nagrade “Tomin šešir”, koju dodeljuje Foto klub “Leskovac” za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u region. Nagradu je slavodobitniku uručio Tomislav Peternek, doajen srpske i jugoslovenske novinske fotografije, po kome je i dobila ime. O samostalnoj izložbi ovog autora “Sibirska Tofalarija – Život u izolovanim selima”, na otvaranju je govorio Branimir Karanović, jedan od najuglednijih fotografa i pedagoga u Srbiji.
Na Samitu fotografa eks Jugoslavije, koji je ponovo okupio više od 40 eminentnih fotografa iz zemlje i regiona, otvorene su i dve kolektivne izložbe, ovogodišnjih i prošlogodišnjih učesnika.
O razvijanju saradnje između umetnika i udruženja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, svedoči i gest Foto kluba Maribor, koji je proglasio predsednika Foto kluba “Leskovac” Radisava Filipovića počasnim članom. Člansku kartu mu je uručio Branimir Ritonja, predsednik mariborskog udruženja i direktor Foto galerije Stolp, koja u Sloveniji ima nacionalni status.
Učesnike tradicionalne manifestacije iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, u ime suorganizatora pozdravila je Sanja Conić, direktor Leskovačkog kulturnog centra. U ime lokalne samouprave,koja je pokrovitelj manifestacije, 12. Samit fotografa eks Jugoslavije otvorila je Jelena Miljković, član Gradskog veća Leskovca. U muzičkom delu programa nastupio je deo Kamernog orkestra Amorozo.
Ivana Ristić