Завршен 15. LIFFE

Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем документарног остварења „Филм давне будућности“ завршено је 15. издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – LIFFE. Фестивал је одржан од 15. до 20. септембра на више локација у Лесковцу и на онлајн платформи, у организацији Лесковачког културног центра.
У име Радивоја Раше Андрића, добитника Гран-прија „Живојин Жика Павловић“ за најбољу режију филма „Лето кад сам научила да летим“, награду је примио продуцент филма Милан Стојановић.

“Да је Раша ту, вероватно би поздравио целу екипу поименце. Такав је тип. Али пошто немамо времена а ја нисам Раша Андрић, само ћу да се захвалим укупно целој екипи, посебно његовим асистентима и глумцима, који су заједно с њим донели овако леп филм”.
Награду за најбољу режију уручила је Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца.
Другу награду за најбољу режију, додељену Давиду Капцу и Андрији Мардешићу за остварење “Стриц”, члан жирија Далибор Матанић је уручио мањинском копродуценту из Србије, Милану Стојановићу.
Двојица редитеља из Хрватске присутнима су се обратили видео поруком. “Ова награда нам јако пуно значи, јер без обзира на то што је друга награда за режију, нама је заправо прва. Прва и за овај филм и прва опћенито. Због тога нам је неизмерно драго да смо је добили управо на овом фестивалу, где носи име Жике Павловића, једног од најважнијих редатеља с ових простора”, истакао је Андрија Мардешић.
Трећа награда “Живојин Жика Павловић” за режију припадала је редитељки Соњи Тарокић за филм „Зборница“, а у њено име награду је примио дугогодишњи директор ХАВЦА и данашњи директор Културног центра у Загребу – Хрвоје Хрибар.
Соња Тарокић је у видео обраћању рекла: „Желим се захвалити фестивалу што сте уопће позвали наш филм, и у име цијеле екипе рећи да нам је стварно јако драго да филм и даље путује, и посебно велико хвала жирију на овој јако љепој награди“.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – LIFFE је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања.


Фото: Фадил Шарки