Ликовна колонија „Власина”

Ликовна колонија „Власина”, чија је селекторка и у 51. сазиву уметница Нина Тодоровић, почиње 30. јула, а окупиће десеторо уметника из Србије и Северне Македоније, уз кустоскињу по позиву проф. др Мају Станковић, историчарку уметности и деканку Факултета за медије и комуникације (ФМК) у Београду.

Учесници 51. сазива „Власине” су: Марија Анђелковић, Данијел Бабић, Горан Деспотовски, Петар Ђорђевић, Милан Нешић, Ивана Маркез Филиповић, Никола Марковић, Ивана Милев, као и уметници Славица Јанешлиева, представница Северне Македоније на 60. Венецијанском бијеналу, и Игор Сековски, такође из Македоније.

Колонија траје до 6. августа, а традиционално ће током њеног трајања бити отворена и изложба претходног, 50. сазива – 2. августа у 13 сати у Лесковачком културном центру, који је организатор те манифестације.

На јубиларној, 50. „Власини” учествовали су: Марк Броган (Велика Британија), Мила Гвардиол, Ирена Кузмановић, Сања Латиновић, Силвија Лоренц (Силвиа Лоренз) – Немачка, Миона Марта Марковић, Александар Радичевић, Александар Ракезић, Саша Стојановић и Марија Ћалић, а кустоскиња по позиву је била историчарка уметности Маида Груден, уредница ликовног програма Дома културе Студентски град у Београду.

Сви учесници су позвани да спроведу лична уметничка истраживања и представе своје уметничке праксе колегама, током вечерњих презентација које се редовно одвијају у оквиру рада колоније. Фокус колоније је на интердисциплинарности, истраживању, комуникацији/дијалогу и интеракцији уметника. Често се дешава да се остваре нове уметничке сарадње и започну нови уметнички пројекти, инспирисани дружењем, дијалогом, амбијентом Власинског језера, те упознавањем уметничких поетика колега, што додатно обогаћује атмосферу сваког појединачног сазива.

Циљ овако организоване колоније, осим рецентних уметничких дела уметника различитих генерација из земље, региона и иностранства, која остају у колекцији ЛКЦ-а, јесте и повећање видљивости и комуникативности савремене уметности, њено приближавање свим генерацијама публике, као и додатно информисање, едуковање и сензибилисање публике, те промовисање културе и уметности како на домаћем терену, тако и шире, у региону и у иностранству.

Ликовна колонија „Власина” је 2018. године променила дотадашњу праксу и унапредила концепт и начин рада, што је у последњих пет година дало нове, значајне резултате. Колонија је постала мултимедијална, међународна, рад сазива прати кустос по позиву селектора и пише текст за каталог, установљен је нови дизајн и уведена двојезичност каталога (српски и енглески), а уведене су и мултимедијалне презентације учесника које остају као део видео и фото документације ЛКЦ-а. То важно сведочанство времена и материјал могу да послуже новим генерацијама студената уметности за проучавање и развој личних уметничких поетика

Колонија пружа подршку локалним уметницима, као и уметницима млађих генерација који тек ступају на савремену уметничку сцену, па се и на тај начин подстиче и развија драгоцен дијалог и размена искустава старијих и млађих колега.

Извор: SEEcult.org

Фото: Нина Тодоровић