Dan Jugoslovenske kinoteke

Renomirana izdavačka kuća Agora objavila je kapitalno delo Volframa Ajelenbergera „Vreme čarobnjaka“, koje je za kratko vreme postalo bestseler u Nemačkoj, a zatim prevedeno na više od 20 svetskih jezika. Kritičari Tajmsa uvrstili su ovaj naslov na listu najboljih knjiga iz 2020. Knjiga je prvi put pred čitalačkom publikom u Srbiji u izdanju Agore, koja objavljuje visokoestetski profilisanu literaturu. Preporučujemo ovu knjigu trajne vrednosti ljubiteljima pisane reči.

I.R.

Uručene nagrade Jugoslovenske kinoteke, Zlatni pečat Šijanu, Zelenoviću i Fanđu06. jun. 2021

Izvor: N1 video

Dan Jugoslovenske kinoteke obeležen je uručenjem Zlatnog pečata, najvišeg priznanja Кinoteke, ovogodišnjim dobitnicima i otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma. Proslavljeni reditelj i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke Slobodan Šijan nagrađen je za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji. Za doprinos domaćoj kinematografiji Zlatni pečat dobio je i čuveni direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo. Radoslav Rale Zelenović dobio je priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke. Među dobitnicima Plakete kinoteke je i Miona Кovačević, novinarka portala Nova.rs – za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku..

 

Reditelj Slobodan Šijan zahvalio je na nagradi.

 

„Hvala Kinoteci, u njoj sam odrastao i učio o filmu. Ova nagrada mi puno znači, naravno, u senci nesrećnih događaja, kada smo izgubili puno dragih prijatelja, srećan sam što nagradu dobijam zajedno sa Zelenovićem i Fanđom“, kazao je.

 

„Ovo je najviša nagrada koju ja mogu da dobijem, nije za jedan događaj, za film, već za trajanje, dugogodišnji rad i prisustvo u jugoslovenskom filmu u dugom roku“, izjavio je Milorad Jakšić Fanđo.

 

Prisutnima se obratio i nagrađeni Zelenović.

 

„U istoriji 125 godina nije mnogo, ali sa filmom i pokretnim slikama je obeležilo svet… Svaka je civilizacija je imala svoj jezik a pokretne slike su jezik naše civilizacije“, naveo je.

 

Plakete su uručene i Ivanu Кarlu, gradskom sekretaru za kulturu i filmskom kritičaru – za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugogodišnju afirmaciju sedme umetnosti, Dejanu Dabiću, uredniku filmskog programa Кulturnog centra u Nišu i filmskom kritičaru – za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Кinoteke, kao i afirmaciji sedme umetnosti, i Petru Duroviću, kinooperateru Arhiva Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u ustanovi.

 

Nakon uručenja priznanja, otvoren je Festival nitratnog filma.

 

U deset dana, od 6. do 15. juna, publika će moći da pogleda 36 filmova iz 26 arhiva iz Evrope, Amerike i Azije. Na programu su filmovi raznoliki po žanrovima, kako je najavljeno, uključujući ostvarenja s početka kinematografije, neke od najznačajnijih dela nemog filma, kao i klasika zvučnog filma, sve do 60-ih, 70-ih godina prošlog veka.

 

Festival je otvorio američki avanturistički film „Moran sa broda Lejdi Leti“ (1922), u kojem je igrao slavni Rudolf Valentino, ali ne kao obično ulogu latino ljubavnika, već heroja koji se bori na brodu protiv zlikovaca i krijumčara, spasavajući devojku Moran.

 

Za zatvaranje Festivala predviđena je premijera američkog filma „Tri žene“ (1924) Ernsta Lubiča, koji tek što je digitalno restaurisan u kinoteci u Ročesteru, dok će jedan od najboljih portugalskih nemih filmova „Marija od mora“ (1930) Hosea Leitaoa de Barosa biti prikazan samo dan posle premijere u Lisabonu.

Preuzeto sa sajta: https://rs.n1info.com/