Fotografi nekadašnje Jugoslavije deveti put u Leskovcu

Deveti samit fotografa eks Jugoslavije, koji je održan od 10. do 13. oktobra, okupio je više od 50 eminentnih autora iz zemlje i regiona i dva gosta iz Bugarske. Okosnicu programa činile su izložbe, dve kolektivne međunarodne, ovogodišnjih učesnika i prošlogodišnjeg saziva, kao i samostalna retrospektivna izložba fotografija „Uvek moguće“ poznatog leskovačkog fotografa Radisava Filipovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije, člana ULUPUDS-a i Udruženja novinara Srbije, nekadašnjeg fotoreportera i urednika fotografije leskovačkog nedeljnika „Naša reč“ i snimatelja dopisništva Televizije Beograd u Leskovcu. Filipović je bio predsednik Foto kluba „Leskovac“ i član Upravnog odbora FSS. Priredio je tri samostalne i učestvovao na više od 120 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više od 30 priznanja, među kojima su i Zlatna plaketa na Jugoslovenskoj izložbi fotografija u Leskovcu 1990; Prva nagrada na Republičkoj izložbi u Domu JNA u Beogradu 1991; Zlatna medalja na Republičkoj izložbi fotografija u Kragujevcu iste godine. Zastupljen je u monografiji „Biseri srpske fotografije“ i Almanahu Foto saveza Srbije. 
 
Filipović je ovogodišnji dobitnik nagrade „Tomin šešir“, koju dodeljuje FK Leskovac za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje. Ovo visoko priznanje, nazvano tako po Tomislavu Peterneku, doajenu jugoslovenske i srpske novinske fotografije, dodeljeno je peti put, a prethodni dobitnici su Ivo Borko, Vinko Šebrek, Radoje Elez i Dragan Milovanović.
Otvarajući 9. Samit fotografa eks Jugoslavije, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je naglasio da ova manifestacija nije samo kulturni događaj, već i prilika za nove kontakte, dogovore i zajedničke projekte. Dodao je da nam život stalno dokazuje da bez saradnje, komunikacije i razmene iskustava nema napretka.
 
„Samit potvrđuje da umetnost i lepota življenja ne znaju za podele i mržnju, a svojom masovnošću i energijom on povezuje pokidano i spaja nespojivo“, kazala je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.  
Srdačna atmosfera sa otvaranja vladala je do kraja ove trodnevne manifestacije, tokom koje su fotografi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, zabeležili prirodne lepote i znamenitosti našeg kraja. U fokusu njihovih objektiva ovog puta bili su Jašunjski manastir Svetog Jovana Krstitelja, biser srpske srednjovekovne umetnosti, slikovito selo Donja Lokošnica okićeno vencima nanizanih paprika, zatim kanjon reke Vučjanke i hidroelektrana Vučje uvrštena u svetsku baštinu elektrotehnike… Priređena su i predavanja, prezentacije i radionice. „Ove godine su dinamičniji i maštovitiji sadržaji, a to pokazuje da samit ide dobrim putem“, kaže poznati beogradski fotograf Fadil Šarki i dodaje da su na njega najjači utisak ostavile prezentacije Marka Stamatovića i Nikonovog programa.
 
Po rečima Branimira Ritonje, predsednika Foto kluba Maribor i nacionalne foto galerije „Stolp“, program ovogodišnjeg samita je vrhunski. „Samit je vrlo dragocen. Najviše cenim susrete sa fotografima, toplu i prijateljsku atmosferu. A poseban utisak na mene ostavila je izložba izvrsnog fotografa Radeta Filipovića. Ovom izložbom on je napravio hronologiju ovog prostora, zabeležio istoriju, ljude, razvoj… Vrlo pažljivo sam posmatrao ovu izložbu sva tri dana i svaki put sam video nešto novo. Zato ove fotografije nosim sa sobom kući u Sloveniju“.
Tomislav Peternek, umetnik međunarodne reputacije koji je tokom impresivne karijere duže od pola veka zabeležio najdramatičnije istorijske trenetke na našim prostorima, tvrdi da Leskovac postaje centar fotografije kod nas. „Samit se najduže održava i veoma je važan, družimo se sa fotografima iz svih bivših jugoslovenskih republika, ne pričamo o politici, pričamo o fotografiji i tu je ta čarobna veza koja postoji između nas“.
Ovu manifestaciju, koja je od osnivanja 2009. izrasla u prestižan kulturni događaj, organizuje Foto klub „Leskovac“ u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. 
 
Ivana Ristić