GRAN PRI „ ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ " IVANU IKIĆU ZA FILM „ OAZA "

Reditelj Ivan Ikić dobitnik je Gran prija „ Živojin Žika Pavlović “  14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, za film “ Oaza „. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić: „ Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču. „

Žiri je drugu nagradu „ Živojin Žika Pavlović “ dodelio Danilu Šerbedžiji za film „ Tereza 37 „, a treću Antoneti Alamat Kusijanović za film „ Murina „. Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za „ Nebesa „.

Dobitnica nagrade „ LIFFE “ za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu „ Tereza 37 “ Danila Šerbedžije, dok je nagrada „ LIFFE “ za najbolju mušku ulogu pripala je slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu „ San Remo “ u režiji Miroslava Mandića. .“.

U selekciji „ Divlji film „, žiri u sastavu: Marko Sopić reditelj, Kosta Peševski dramaturg i Siniša Cvetić, reditelj, za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za  Zora “ : „ Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji.“

Gran pri „ Radomir Bajo Šaranović “ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za film „ Zašto ne zaplešete? „. Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja odlazi u ruke Matiji Lukaču iz Srbije za režiju filma „ Polica 21 „, a treća nagrada Nikoli Vučiniću iz Crne Gore, reditelju filma „ Velika dostignuća „. Članovi žirija su bili: Kosta Peševski, Dragan Jović i Miloš Vlalukin.

Nagrade će večeras biti uručene dobitnicima u leskovačkom Narodnom pozorištu na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, a nakon projekcije filma „ Nečista krv – greh predaka “ u režiji Milutina Petrovića.

FOTO: Promo