Ikone Momčila Novakovića

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 28. januara otvorena je izložba ikona Momčila Novakovića, ikonorezbara, kaligrafa i drvopisca iz Leskovca. Izložba naslovljena „Lepota mojim očima pisana“ obuhvata 64 ikone nastale po originalnim ikonama i freskama Hilandara, Mateora, Sopoćana, Dečana, Studenice, Gračanice, Mileševe, Žiče, Bogorodice Ljeviške, Pećke patrijaršije, Ostroga… Lepotom freskopisa autora su inspirisali hramovi od Sinajske gore i Jerusalima do Svete gore i Krita, kao i dela čuvenog ruskog ikonopisca Andreja Rubljova. Vrstan je poznavalac srpske istorije, freskopisa, ikonografije i pravoslavne kulture.
 
Momčilo Novaković, vrstan poznavalac srpske istorije, freskopisa, ikonografije i pravoslavne kulture, tokom tri decenije stvaralaštva uradio je preko 1000 ikona. Mnoge od njih nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama, hramovima i domovima pravoslavnog sveta u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Kanadi, Americi, na svim kontinentima osim Azije i Afrike. 
 
Izlagao je na više od 30 izložbi, u Prištini, Peći, Prizrenu, Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu, Lebanu, Medveđi, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Beogradu, Banja Luci, kolektivno u Moskvi, zatim u manastirima Lazarica, Manasija i u leskovačkoj crkvi Odžakliji. Dobitnik je nagrade za ikonu Galerije Trend u Loznici na kolektivnoj izložbi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.   
 
I.R. 

Školarci posetili izložbu ikona

Učenici OŠ „Svetozar Marković“ sa nastavnikom likovne kulture Bojanom Konstantinovićem 29. januara posetili su izložbu ikona Momčila Novakovića.