NDS_1098
U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 28. januara otvorena je izložba ikona Momčila Novakovića, ikonorezbara, kaligrafa i drvopisca iz Leskovca. Izložba naslovljena "Lepota mojim očima pisana" obuhvata 64 ikone nastale po originalnim ikonama i freskama Hilandara, Mateora, Sopoćana, Dečana, Studenice, Gračanice, Mileševe, Žiče, Bogorodice Ljeviške, Pećke patrijaršije, Ostroga... Lepotom freskopisa autora su inspirisali hramovi od Sinajske gore i Jerusalima do Svete gore i Krita, kao i dela čuvenog ruskog ikonopisca Andreja Rubljova. Vrstan je poznavalac srpske istorije, freskopisa, ikonografije i pravoslavne kulture.
 
Momčilo Novaković, vrstan poznavalac srpske istorije, freskopisa, ikonografije i pravoslavne kulture, tokom tri decenije stvaralaštva uradio je preko 1000 ikona. Mnoge od njih nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama, hramovima i domovima pravoslavnog sveta u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Kanadi, Americi, na svim kontinentima osim Azije i Afrike. 
 
Izlagao je na više od 30 izložbi, u Prištini, Peći, Prizrenu, Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu, Lebanu, Medveđi, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Beogradu, Banja Luci, kolektivno u Moskvi, zatim u manastirima Lazarica, Manasija i u leskovačkoj crkvi Odžakliji. Dobitnik je nagrade za ikonu Galerije Trend u Loznici na kolektivnoj izložbi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.   
 
I.R. 
NDS_1105

Školarci posetili izložbu ikona

Učenici OŠ "Svetozar Marković" sa nastavnikom likovne kulture Bojanom Konstantinovićem 29. januara posetili su izložbu ikona Momčila Novakovića.