IN MEMORIAM: Milan Vlajčić (1939-2022)

Милан Влајчић Фото: Небојша Бабић

Преминуо Милан Влајчић

 

Новинар, књижевник, књижевни и филмски критичар Милан Влајчић преминуо је изненада у 83. години у Београду.

Влајчић је рођен 23. августа 1939. у Београду. Дипломирао је на Катедри за општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Књижевне критике и огледе објављивао је од 1960. у часопису Дело, уређивао је културне рубрике часописа Студент и Младост, књижевне листове ВидициГледишта и Књижевни гласник.

Oд 1970. године ради као новинар и уредник дневног листа Политика, где је писао позоришну, телевизијску и радио критику, док је од 1985. до 2004. године био стални филмски критичар тог листа.

На конкурсу Морава-филма (Београд) добио је највишу награду за најбољу југословенску филмску критику 1977. године.

Добитник је још низа награда, међу којима су „Милан Богдановић“ за 1981. годину за најбољу новинску књижевну критику у новинама, на радију и ТВ, „Душан – Дуда Тимотијевић“, коју додељује недељни лист ТВ новости, за најбољу телевизијску критику у југословенским медијима у 1984. години, „Златно перо“, коју додељује Институт за филм у Београду, за најбољу филмску критику у југословенским медијима у 1988. години и Златни беочуг града Београда 2000. године за трајни допринос култури.

Био је члан међународних жирија на филмским фестивалима у Кану, Берлину, Венецији, Монтреалу, Бечу, Минхену, Кракову и Монпељеу. Током 70-их и 80-их година прошлог века, у два мандата био је члан НИН-овог жирија.

Влајчић је био и један од оснивача и први председник Суда новинске части у Независном удружењу новинара Србије, члан је Српског књижевног друштва и српског Пен центра и Међународне асоцијације филмских критичара ФИПРЕСЦИ. 

Од 2004. до 2017. године био је филмски критичар и културни коментатор дневног листа Блиц, а током последње две године радио је за портал и лист Нова.

Преузето: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4696400/milan-vlajcic-preminuo.html

Лесковачки културни центар изражава саучешће породици Влајчић због смирти Милана Влајчића, драгоценог сарадника и учесника нашег филмског фестивала Лајф. Милан Влајчић је био члан жирија првог и члан Уметничког савета другог издања фестивала. Последњи пут срели смо се на великом скупу Влајчића у Лесковцу, 21. децембра 2019. када је у холу Лесковачког културног центра откривена спомен-плоча у част ове знамените породице чији су преци 1926. године подигла здање, чувену палату Калодерма, у којој се налази наша установа. Овом скупу потомака чувених лесковачких индустријалаца и родоначелника хемијске индустрије, са свих меридијана, присуствовао је и Милан Влајчић, чији ћемо допринос развоју нашег фестивала Лајф памтити са захвалношћу.