Izložba slika Zorana Krulja

U Leskovačkom kulturnom centru 10. decembra otvorena je izložba slika Zorana Krulja, povodom 30 godina njegovog stvaralaštva. Na dva nivoa, u Galeriji i Velikom holu, predstavljena su dva ciklusa poznatog leskovačkog slikara, priznatog u međunarodnim okvirima.

Profesionalni put Zorana Krulja otpočeo je daleke 1989. godine u školi slikanja tadašnjeg Doma kulture. Tokom tri decenije plodnog stvaralaštva, Zoran Krulj je stekao uvažavanje stručne javnosti, kolega i publike. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Priredio je 49, a ovo je njegova 50. samostalna izložba, učestvovao je na preko 100 kolektivnih izložbi. Sve to uglavnom u prestižnim galerijskim prostorima, u Srbiji, svim zemljama regiona, u Švajcarskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Španiji, Italiji, Belgiji, Austriji, Južnoj Koreji i Americi. Učestvovao je na više od 20 likovnih kolonija, širom Evrope. Dobitnik je prestižnih priznanja, među kojima su nagrade Oktobarskog likovnog salona u Leskovcu, u tri navrata – 91, 96. i 2019; dobio je šest nagrada na međunarodnoj izložbi Ex tempore u Piranu u Sloveniji od 2011. do 2019. Ovoj kolekciji treba dodati i nagradu na Jesenjoj izložbi ULUS-a 2001. u Beogradu.

Jedan od novijih uspeha Zorana Krulja je učešće na šestom izdanju međunarodne izložbe „Drimskejps“ 2017. godine u Austriji, koja je potom priređena u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj. „Drimskejps“ slovi kao najznačajnija izložba savremenog imaginarnog realizma i okupila je 70 savremenih majstora, najvećih slikara fantastike iz celog sveta. Među njima su zastupljeni Zoran Krulj i još četiri umetnika iz Srbije.

Mnogobrojnu publiku u Kulturnom centru pozdravila je direktorka Sanja Conić.
Izložbu je otvorio istoričar umetnosti i likovni kritičar dr Srđan Marković, koji stvaralaštvo Zorana Krulja prati od početka.
Ova reprezentativna izložba biće pred leskovačkom publikom narednih mesec dana.

Ivana Ristić

Utisci o izložbi:

Bio sam u Leskovačkom kulturnom centru, sinoć. Hladnjikavo, vlažno veče ali ljudi oko mene raspoloženi, ozareni, ugrejani… i ja isto tako.
Počinje pedeseta samostalna izložba slika Zorana Krulja, na najbolji način, onako kako dolikuje njemu samom, galeriji koja ga je ugostila, gradu koji je to podržao. Prisutni gosti na otvaranju izložbe osećaju, da je u nju uloženo mnogo profesionalizma, pažnje kako od umetnika tako i od zaposlenih u kulturnom centru. Na takvo poštovanje i dobrodošlicu uzvraćaju svojom energijom koja se očitava sa njihovih lica i oseća u atmosferi događaja.
Zoran Krulj je i te kako zavrediotakvu izložbu i ukazano poverenje, kao što je i publika Leskovca zaslužila da vidi deo njegovog velikog opusa. Ne sumnjam da će ovo biti posećena izložba, kojom obeležava mali jubilej, prvih 30 godina slikanja.

Bio sam u Leskovcu sinoć… I bio sam na pravom mestu, sa pravim ljudima u pravo vreme!

Stojan Milanov, slikar

11. decembar 2019.

 

Veče kada je u Leskovačkom kulturnom centru otvorena izložba slikara Zorana Krulja je svakako veče za pamćenje, jer su postavljeni visoki standardi kako jedan takav događaj treba da izgleda.

Grad koji o sebi ruši predrasude neobaveštenih, divno zdanje Leskovačkog kulturnog centra koje pre nego što uđete zadivi svojom monumentalnošću, samo otvaranje uzložbe u prisustvu mnogih kolega i poštovalaca umetnosti ohrabruje saznanjem da se podalje od prestoničkih kulturnih dešavanja umetnost i te kako prati, podržava i poštuje.

Impresivnom izložbom kojom Zoran Krulj obeležava 30 godina svog umetničkog stvaranja, sa 47 izloženih radova iz različitih ciklusa, otvaranje, posećenost, gostoprimstvo i organizatora i samog autora su učinili da su mnogobrojni poštovaoci umetnosti te večeri bili ushićeni.

Radmila Tošić, galerista i organizator likovnih kolonija, Aranđelovac

13. decembar 2019.

 

Čestitke kolegi za jubilej i postavku izuzetne, homogene izložbe njegovih kapitalnih dela. I sam izložbeni prostor Leskovačkog kulturnog centra posebno je remek delo, preplavljeno, tokom večeri otvaranja, neuobičajenom toplinom. Ovakve retke izložbe, prava su prilika da se ispunimo uzvišenim mislima i plemenitim strastima.

Slavko Krunić, slikar

13. decembar 2019.