Izložbe leskovačkih slikara u Beogradu

Stvaralaštvo dvojice poznatih leskovačkih slikara predstavljeno je ovih dana u uglednim beogradskim galerijama. u Prodajnoj galeriji „Beograd“ na Kosančićevom vencu 24. februara otvorena je izložba slika „Ne (Prirodno)“ Ivana Milenkovića, mladog slikara koji postiže sve zapaženiji uspeh u zemlji i inostranstvu. Njegovu samostalnu izložbu pod nazivom „Zamke percepcije“ predstavili smo leskovačkoj publici februara 2020, odmah nakon izložbe u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Ivan Milenković je dobitnik prestižnih priznanja, među kojima su prve nagrade Oktobarskog likovnog salona u više navrata (koji organizuje Leskovački kulturni centar) i BIAFARIN nagrada za mlade umetnike na međunarodnoj izložbi NORD ART 2019. u Nemačkoj. Kolekciji značajnih priznanja dodao je nedavno i otkupnu nagradu koju dodeljuje Galerija Depelmann u Langenhagenu (Hanover), za koju je konkurisalo 250 umetnika iz celog sveta sa 500 radova iz oblasti slikarstva, fotografije i skulpture. 
 
U Maloj galeriji ULUPUDS-a 23. februara otvorena je izložba crteža Vladimira Stefanovića pod nazivom „Hodočašća“. Stefanović je redovni učesnik leskovačkog Oktobarskog likovnog salona, a prva znanja o slikarstvu sticao je upravo u našoj kući, odnosno u čuvenoj školi crtanja i slikanja nekadašnjeg Doma kulture, današnjeg Leskovačkog kulturnog centra. Dobitnik je značajnih priznanja među kojima su plaketa „Ivan Vučković“ na XI smotri likovnih amatera Srbije, 1991. u Nišu; kao i nagrada na prvoj izložbi „Ta divna Srbija“ u organizaciji IWS SERBIA, 2020. u Beogradu.
I.R.

Otvaranje izložbe Ivana Milenkovića „Ne(Prirodno)”AUTOR: CITYMAGAZINE
23 Feb, 2022

Izložba se otvara u četvrtak 24. februara u 19 časova, i trajaće do 14. marta 2022.

„Portretisane figure, različite fizionomije, individualizovane do sitnih detalja, povezuje zajednički izraz lica usredsređen na ekran i bez bilo koje druge karakteristike i sadržaja jer se, sve to, nalazi u posmatranom, na ekranu, skriveno iza njegove svetlosti. Za tako ‘ispražnjene’ ljude, ‘pejzaž’ u kome se nalaze ima drugorazrednu ulogu. Potpuno je svejedno da li su u svom domu ili šumi, unutra ili napolju. Ova narativna struktura upućuje na svetlosni izvor, veštački i ograničenog dometa koji je u suprotnosti sa stopostotnom pažnjom koja mu je poklonjena, u bezrezervnoj predaji i poverenju.

 

Koncetracijom na odabrani trenutak i prostornim lociranjem figura-objekata, s promenama svog ugla posmatranja zadatog prizora, umetnik nam je vremensku dimenziju ‘oslikao’ odsustvom prirodnog svetla, dana ili noći i tim činom, jedinim prisutnim svetlom iz aparata, kompjutera ili telefona, svaku scenu dislocirao, poništio njenu ‘realnost’, učinio je nestvarnom.”

Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)

Ivan Milenković (1988, Leskovac) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine, slikarski smer u klasi profesora Gordana Nikolića. Učestvovao je na više od sto grupnih i imao dvanaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 2013. godine.

Parafrazom religioznog slikarstva u ciklusu Ne(Prirodno) u kome izolovane svetačke figure obasjava unutrašnje svetlo (samo)spoznaje Ivan Milenković predstavlja naše savremenike/dvojnike, usamljene pojedince gomile zarobljene i gotovo usisane ekranskom slikom mobilnog telefona. Autor se kroz ove paralele pita: ,,Da li je ’idealan svet’ izjednačen sa dostupnošću svih informacija koje pruža telefon? Sa komunikacijom na društvenim mrežama?“.

Izvor: citymagazine

Izložba „Hodočašća“ Vladimira Stefanovića u Maloj galeriji UlupudsaAUTOR: MediaSfera
24 Feb, 2022

U Maloj galeriji Ulupudsa (Uzun Mirkova 12)  otvorena je izložba „Hodočašća“ Vladimira Stefanovića.

Izložba pod nazivom „Hodočašća“ sadrži 25 crteža olovkom inspirisan hodočašćem do manastira Hilandara. Predložak predstavljaju mesta i objekti na koja se nailazi na putu do Hilandara. Izloženi radovi su realizovani  na tradicionalan način i pripadaju crtačkom pejzažnom realizmu. Akcenat je stavljen na svetlu i senkama koje dočaravaju svu toplinu i duhovno proživljavanje prikazanog trenutka tokom boravka na Svetoj Gori. Meke, vrcave i žive linije stvaraju sliku koju je autor poneo sa Svete Gore i manastira Hilandara.

Vladimir Stefanović

Rođen je u Leskovcu 1958. godine. Slikarska znanja stiče u ateljeu akademskog slikara Gmitra Obradovića i u Crtačkoj školi ULIPUL-a u okviru Leskovačkog kulturnog centra. Od 1989. godine je član Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Leskovca( ULIPUL ). Član je ULUPUDS-a od 2021. godine. Samostalno je izlagao na trideset i jednoj izložbi, kao i na šezdeset šest kolektivnih. Izlagao je na kolektivnim izložbama u inostranstvu. Za svoj rad bio je i nagrađivan.

Izvor: MediaSfera