Stvaralaštvo dvojice poznatih leskovačkih slikara predstavljeno je ovih dana u uglednim beogradskim galerijama. u Prodajnoj galeriji "Beograd" na Kosančićevom vencu 24. februara otvorena je izložba slika "Ne (Prirodno)" Ivana Milenkovića, mladog slikara koji postiže sve zapaženiji uspeh u zemlji i inostranstvu. Njegovu samostalnu izložbu pod nazivom "Zamke percepcije" predstavili smo leskovačkoj publici februara 2020, odmah nakon izložbe u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Ivan Milenković je dobitnik prestižnih priznanja, među kojima su prve nagrade Oktobarskog likovnog salona u više navrata (koji organizuje Leskovački kulturni centar) i BIAFARIN nagrada za mlade umetnike na međunarodnoj izložbi NORD ART 2019. u Nemačkoj. Kolekciji značajnih priznanja dodao je nedavno i otkupnu nagradu koju dodeljuje Galerija Depelmann u Langenhagenu (Hanover), za koju je konkurisalo 250 umetnika iz celog sveta sa 500 radova iz oblasti slikarstva, fotografije i skulpture. 
 
U Maloj galeriji ULUPUDS-a 23. februara otvorena je izložba crteža Vladimira Stefanovića pod nazivom "Hodočašća". Stefanović je redovni učesnik leskovačkog Oktobarskog likovnog salona, a prva znanja o slikarstvu sticao je upravo u našoj kući, odnosno u čuvenoj školi crtanja i slikanja nekadašnjeg Doma kulture, današnjeg Leskovačkog kulturnog centra. Dobitnik je značajnih priznanja među kojima su plaketa "Ivan Vučković" na XI smotri likovnih amatera Srbije, 1991. u Nišu; kao i nagrada na prvoj izložbi "Ta divna Srbija" u organizaciji IWS SERBIA, 2020. u Beogradu.
I.R.

Otvaranje izložbe Ivana Milenkovića „Ne(Prirodno)”

AUTOR: CITYMAGAZINE 23 Feb, 2022

Smartphone-Light-magic-touch-2-akvarel-na-papiru30x40-cm-2021-1200x564

Izložba se otvara u četvrtak 24. februara u 19 časova, i trajaće do 14. marta 2022.

„Portretisane figure, različite fizionomije, individualizovane do sitnih detalja, povezuje zajednički izraz lica usredsređen na ekran i bez bilo koje druge karakteristike i sadržaja jer se, sve to, nalazi u posmatranom, na ekranu, skriveno iza njegove svetlosti. Za tako ‘ispražnjene’ ljude, ‘pejzaž’ u kome se nalaze ima drugorazrednu ulogu. Potpuno je svejedno da li su u svom domu ili šumi, unutra ili napolju. Ova narativna struktura upućuje na svetlosni izvor, veštački i ograničenog dometa koji je u suprotnosti sa stopostotnom pažnjom koja mu je poklonjena, u bezrezervnoj predaji i poverenju.

 

Koncetracijom na odabrani trenutak i prostornim lociranjem figura-objekata, s promenama svog ugla posmatranja zadatog prizora, umetnik nam je vremensku dimenziju ‘oslikao’ odsustvom prirodnog svetla, dana ili noći i tim činom, jedinim prisutnim svetlom iz aparata, kompjutera ili telefona, svaku scenu dislocirao, poništio njenu ‘realnost’, učinio je nestvarnom.”

Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)

Smartphone-Light-27-ulje-na-platnu-200x120-cm-2022.

Ivan Milenković (1988, Leskovac) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine, slikarski smer u klasi profesora Gordana Nikolića. Učestvovao je na više od sto grupnih i imao dvanaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 2013. godine.

Parafrazom religioznog slikarstva u ciklusu Ne(Prirodno) u kome izolovane svetačke figure obasjava unutrašnje svetlo (samo)spoznaje Ivan Milenković predstavlja naše savremenike/dvojnike, usamljene pojedince gomile zarobljene i gotovo usisane ekranskom slikom mobilnog telefona. Autor se kroz ove paralele pita: ,,Da li je ’idealan svet’ izjednačen sa dostupnošću svih informacija koje pruža telefon? Sa komunikacijom na društvenim mrežama?“.

Izložba „Hodočašća“ Vladimira Stefanovića u Maloj galeriji Ulupudsa

AUTOR: MediaSfera 24 Feb, 2022

20211014_134528

U Maloj galeriji Ulupudsa (Uzun Mirkova 12)  otvorena je izložba „Hodočašća“ Vladimira Stefanovića.

Izložba pod nazivom „Hodočašća“ sadrži 25 crteža olovkom inspirisan hodočašćem do manastira Hilandara. Predložak predstavljaju mesta i objekti na koja se nailazi na putu do Hilandara. Izloženi radovi su realizovani  na tradicionalan način i pripadaju crtačkom pejzažnom realizmu. Akcenat je stavljen na svetlu i senkama koje dočaravaju svu toplinu i duhovno proživljavanje prikazanog trenutka tokom boravka na Svetoj Gori. Meke, vrcave i žive linije stvaraju sliku koju je autor poneo sa Svete Gore i manastira Hilandara.

Vladimir Stefanović

Rođen je u Leskovcu 1958. godine. Slikarska znanja stiče u ateljeu akademskog slikara Gmitra Obradovića i u Crtačkoj školi ULIPUL-a u okviru Leskovačkog kulturnog centra. Od 1989. godine je član Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Leskovca( ULIPUL ). Član je ULUPUDS-a od 2021. godine. Samostalno je izlagao na trideset i jednoj izložbi, kao i na šezdeset šest kolektivnih. Izlagao je na kolektivnim izložbama u inostranstvu. Za svoj rad bio je i nagrađivan.

Izvor: MediaSfera