Круљ у Сингидунуму

Стваралаштво Зорана Круља, познатог лесковачког сликара, представљено је ових дана београдској публици. У Галерији Сигидунум 11. маја отворена је изложба његових слика из циклуса „Морнари“. Зоран Круљ је члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Излагао је самостално и колективно у земљи и иностранству. Учествовао је на многобројним ликовним колонијама. Добитник је више престижних признања, међу којима су награде Октобарског ликовног салона у Лесковцу у три наврата, шест награда на Међународној изложби Еџ темпоре у Пирану у Словенији и награда на Јесењој изложби УЛУС-а. Ретроспективну изложбу слика Зорана Круља представили смо пре неколико година овдашњој публици на два нивоа у Лесковачком културном центру поводом три деценије његовог рада. Изложба у Галерији Сингидунум отворена је до 19. маја, а на јесен ће бити и пред љубитељима сликарства у нашем граду.

И.Р.

Слике Зорана Круља у Галерији Сингидунум

K. D.10.05.2022. 21:17

Изложба слика Зорана Круља отвара се данас (среда)  у Галерији Сингидунум.

„Огрнут прозрачним плаветнилом неба и бјелином меканих облака са исуканим кистом као мачем и палетом као штитом овај морнар, малешни Дон Кихот не престаје нападати аждаје-вјетрењаче. Колико је само пута обојио платна на њиховим крилима својом палетом прозрачних боја. На овим једрима-платнима се дубоко дише кристално чисти кисеоник обогаћен маштом помало заборављених ђечачких маштарија. Некад су те пустоловине овог морнара наслоњеног на стуб код књижаре ‘Култура’, кретале из титоградских асфалтних лука ношене вјетром протока ријеке људи, по сад већ угаслим подгоричким корзом и праћени крицима галебова залуталих с морске пучине преко Бојане и Скадарског језера уз Морачу. Оне су љети настављене Бокељским шеталиштима, Херцегновским скалинама и пјесковитим плажама праћени музиком морских таласа. Медитеранско сунце потпаљује ватру боја и чини да осјетимо сву топлину поднебља које је тако брижно загрлио. Негђе ту, на тој сцени поморског театра, морнар нестрпљиво ишчекује да му таласи нанесу неки дуго прижељкивани брод који ће га одвести у нове сликарске пустоловине. Они исти залутали галебови, својим крилима парају небо изнад овог плавог корзоа, пробирајући улов као некад подгорички младићи у налету на јата ђевојачких погледа и осмијеха. Како тад тако и данас се наставља исти лов на топлину загрљаја симфонијом потеза и боја на платну.

Ова сликарска плаветнила свједоче и пркосе оним који тврде да је штафелајно сликарство мртво“, стоји у тексту академског сликара Зорана Круља поводом изложбе која ће трајати до 19. маја.

Преузето из листа: Danas