Krulj u Singidunumu

Stvaralaštvo Zorana Krulja, poznatog leskovačkog slikara, predstavljeno je ovih dana beogradskoj publici. U Galeriji Sigidunum 11. maja otvorena je izložba njegovih slika iz ciklusa “Mornari”. Zoran Krulj je član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na mnogobrojnim likovnim kolonijama. Dobitnik je više prestižnih priznanja, među kojima su nagrade Oktobarskog likovnog salona u Leskovcu u tri navrata, šest nagrada na Međunarodnoj izložbi Ex tempore u Piranu u Sloveniji i nagrada na Jesenjoj izložbi ULUS-a. Retrospektivnu izložbu slika Zorana Krulja predstavili smo pre nekoliko godina ovdašnjoj publici na dva nivoa u Leskovačkom kulturnom centru povodom tri decenije njegovog rada. Izložba u Galeriji Singidunum otvorena je do 19. maja, a na jesen će biti i pred ljubiteljima slikarstva u našem gradu.

I.R.

Slike Zorana Krulja u Galeriji Singidunum

K. D.10.05.2022. 21:17

Izložba slika Zorana Krulja otvara se danas (sreda)  u Galeriji Singidunum.

„Ogrnut prozračnim plavetnilom neba i bjelinom mekanih oblaka sa isukanim kistom kao mačem i paletom kao štitom ovaj mornar, malešni Don Kihot ne prestaje napadati aždaje-vjetrenjače. Koliko je samo puta obojio platna na njihovim krilima svojom paletom prozračnih boja. Na ovim jedrima-platnima se duboko diše kristalno čisti kiseonik obogaćen maštom pomalo zaboravljenih dječačkih maštarija. Nekad su te pustolovine ovog mornara naslonjenog na stub kod knjižare ‘Kultura’, kretale iz titogradskih asfaltnih luka nošene vjetrom protoka rijeke ljudi, po sad već ugaslim podgoričkim korzom i praćeni kricima galebova zalutalih s morske pučine preko Bojane i Skadarskog jezera uz Moraču. One su ljeti nastavljene Bokeljskim šetalištima, Hercegnovskim skalinama i pjeskovitim plažama praćeni muzikom morskih talasa. Mediteransko sunce potpaljuje vatru boja i čini da osjetimo svu toplinu podneblja koje je tako brižno zagrlio. Negdje tu, na toj sceni pomorskog teatra, mornar nestrpljivo iščekuje da mu talasi nanesu neki dugo priželjkivani brod koji će ga odvesti u nove slikarske pustolovine. Oni isti zalutali galebovi, svojim krilima paraju nebo iznad ovog plavog korzoa, probirajući ulov kao nekad podgorički mladići u naletu na jata djevojačkih pogleda i osmijeha. Kako tad tako i danas se nastavlja isti lov na toplinu zagrljaja simfonijom poteza i boja na platnu.

Ova slikarska plavetnila svjedoče i prkose onim koji tvrde da je štafelajno slikarstvo mrtvo“, stoji u tekstu akademskog slikara Zorana Krulja povodom izložbe koja će trajati do 19. maja.

Preuzeto iz dnevnog lista Danas

Leave a comment


Arhiva

Pratite nas

Facebook
Facebook
YouTube
Instagram
E-mail

Viber group

lkc-logo-footer

Pored brojnih gostujućih umetničkih programa iz svih oblasti kulture, Leskovački kulturni centar je realizator nekoliko tradicionalnih manifestacija i programa koji svojim značenjem i dužinom trajanja prevazilaze lokalne okvire.

Bulevar Oslobođenja 101
16 000 Leskovac
Srbija

Telefoni:
016.248.302 | 016.212.991
Faks: 016.248.302

Е-mail: lkc@lkc.org.rs

Copyright © 2019 Leskovački kulturni centar.

Web dizajn: Studio PRIME

Facebook
Facebook
YouTube
Instagram
E-mail