Културни центар Војводине „Милош Црњански“ – Потписан Протокол о сарадњи Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Лесковачког културног центра 17.8.2022.

Потписан Протокол о сарадњи Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Лесковачког културног центра

„Од великог значаја за нашу институцију, односно за читав културни простор Војводине, јесте повезивање са установама културе широм наше земље, као што то чинимо и са иностраним културним центрима, јер само заједничким радом можемо допринети томе да културно-уметнички, традиционални и историјски идентитет нашег и других народа понуди најлепшу и најбољу слику домаћој и светској јавности. Стога настојимо да такве кораке чинимо заједно са Лесковачким културним центром, који важи за једну од најреспектабилнијих установа културе на том подручју. Заиста је част придружити се богатом и надасве квалитетном раду ове институције”, истакао је књижевник мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, поводом потписивања Протокола о сарадњи институције на чијем је челу, заједно са Сањом Цонић, директорком Лесковачког културног центра.

Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из области издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.

„Ово је врло важан тренутак за обе институције, за Лесковачки културни центар нарочито, јер без повезивања, без размене искустава и програма култура не може да иде напред. Драго ми је да се север и југ на овај начин повезују. Ми јесмо и раније сарађивали, али ово је и формална потврда онога што ћемо тек радити, а увек је заједно боље него појединачно. Стога је јако важно што смо ово данас постигли, јер је Лесковачки културни центар изузетно значајна институција, једна од најбољих у Србији, са десет различитих програма, Културни центар Војводине ’Милош Црњански’ такође и мислим да ћемо у заједничкој спрези знања и искуства правити добре програме, односно размењивати културне садржаје. Такође ме радује и што ће изложба „Власина” (тачније део слика из нашег фундуса) бити представљена публици Војводине, како бисте видели шта то у нашем фундусу чувамо и шта су то уметници на Власинском језеру стварали”, изјавила је Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, приликом потписивања Протокола.

Лесковачки културни центар отворен је 1981. године, смештен је у такозваној Палати Калодерми, тј. у здању које је 2002. године проглашено спомеником културе и организује програме у свим областима културе и уметности, попут манифестације Октобарски ликовни салон, Мајски ликовни салон, Ликовна колонија Власина, као у и Међународни фестивал и летња академија музике Стрингс, Фестивал сценских минијатура, Самит фотографа екс Југославије, серијал трибина „У крупном плану“, часопис Наше стварање и други. Међу најзначајнијима је свакако Лесковачки интернационални фестивал филмске режије „Лајф“, основан 2008. године.

Како је и најављено, прва заједничка активност наших двеју установа биће отварање изложбе „Власина” у галеријском простору Културног центра Војводине „Милош Црњански”, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

извор: https://zkv.rs/blog/potpisan-protokol-o-saradnji-kulturn/