NAJAVA 48. SAZIVA LIKOVNE KOLONIJE “VLASINA” 2021

 

48. saziv Likovne kolonije “Vlasina” 2021 održaće se u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra od 2. do 9. avgusta 2021. godine na Vlasinskom jezeru. Nakon prošlogodišnjeg saziva koji je u vanrednim uslovima prouzrokovanim pandemijom Covid-19 održan online, kolonija ove godine nastavlja sa radom po uobičajenom programu.

Ovogodišnji saziv okupiće istaknute umetnike različitih generacija sa domaće i regionalne umetničke scene, kao i iz inostranstva. Selektorka kolonije je vizuelna umetnica Nina Todorović, a rad ovogodišnjeg saziva će pratiti i o njemu pisati istoričarka umetnosti Ivona Fregl.

Ovogodišnji projekat Likovne kolonije Vlasina podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U 48. sazivu Likovne kolonije Vlasina učestvuju umetnici različitih generacija koji svoj likovni izraz iskazuju u raznorodnim medijima i raznovrsnim tehnikama, od klasičnih likovnih, preko ambijentalnih instalacija, fotografije i video radova, do grafičkog dizajna. Fokus ovogodišnjeg okupljanja čine članovi udruženja za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti Art-Zoom, umetnici sa kojima Art-Zoom sarađuje, ali i mladi umetnici koji su se već istakli na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

Pozvani umetnici:
Anita Milić

Bogdan Đukanović

Dragoslav Krnajski
Dušan Petrović
Elizabeta Baći (Elisabeta Bacci) – Italija
Jelena Đukanović

Mirjana Denkov

Nenad Malešević –BiH/RS
Perica Donkov
Sonja Lundin – RS/Švedska

 

Zahvaljujući dugoj tradiciji Likovne kolonije Vlasina koja spada u red najstarijih likovnih kolonija u Srbiji, fundus Leskovačkog kulturnog centra se svake godine sve više obogaćuje brojnim recentnim umetničkim delima renomiranih umetnika – učesnika kolonije.