Najnagrađivaniji "Kovači"

Prva nagrada za režiju „Dragan Dimitrijević“ na 7. Festivalu amaterske pozorišne režije FAPOR dodeljena je Bori Neniću za režiju predstave „Kovači“ BAG Teatra iz Boljevaca. Po obrazloženju žirija, koji su činili glumac i reditelj Bojan Stojčetović, rediteljka Ana Đorđević i glumica Tanja Pjevac, nagrada koja uključuje i 50.000 dinara pripala je laureatu za zrelu predstavu, punu nezlobive ironije, u umerenom sarkazmu, a visokog umetničkog dometa. 
Ovoj predstavi pripale su i nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu, ravnopravno dodeljene Janku Maglovskom i Milanu Miloševiću, koji su fascinantnom energijom svoje likove, u osnovi karikaturalne i komične, transponovali u dinamične i snažne, služeći se suptilniim glumačkim sredstvima.
Nagradu za nabolju sporednu žensku ulogu dobila je Ana Pavlović za ostvarenje u istoj predstavi, za sugestivno vođenje lika, sa mnogo pikantnih, komičnih detalja. 
Kolekciji priznanja stručnog žirija, predstava „Kovači“ dodala je i specijalnu nagradu publike.
 
Milan Bogdanović je osvojio drugu nagradu za režiju predstave „Sa prevodom za odrasle“ DIS Teatra iz Banja Luke. „Milan je, sa samo 16 godina, napravio dinamičnu predstavu u kojoj je svako od glumaca mogao da se iskaže, a da pritom isprati kolektivnu igru, koja je dominantna u samom načinu izvođenja“, ocenjuje žiri. 
Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je glumac u ovoj predstavi Marko Bojić, koji je svojom energijom vodio ansambl, ne preterujući i ne ističući se, već podređujući svoju ulogu kolektivu. 
 
Dušan Blagojević je dobio treću nagradu za režiju predstave „Mrtvo more za početnike“ Teatra Gimnazijalac iz Lebana, za adekvatan i pedagoški pristup radu na predstavi i vešto vodjenje ansambla, uz minimalno korišćenje rekvizite, ali sa efektnim dejstvom. 
Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je Nataši Rokvić za naslovnu ulogu u predstavi „Karolina Nojber“ Teatra „Castellum“ iz Kostolca. Ona je, po oceni žirija, na vrlo visokom nivou iznela jedan od najtežih ženskih likova u pozorišnom svetu uopšte, ne padajući u zamke patetike i teatralnosti. 
 
U čast nagrađenih premijerno je izvedena predstava DrAmatera Leskvačkog kulturnog centra „Bliži nebu“ po tekstu Željka Hubača u režiji Darka Zloporubovića. „Pamtiću ovogodišnji  FAPOR po ovoj predstavi koja je na mene ostavila izuzetan utisak, da sam u žiriju na nekom od festivala amaterskog pozorišnog stvaralaštva, ona bi odnela glavnu nagradu“, tvrdi glumac Dejan Tončić, umetnički direktor festivala.
 
Zavesa 7. FAPOR-a je spuštena, a do sledećeg izdanja ostaje da raduje konstatacija žirija da je festival uspeo, da je učešćem Banja Luke dobio međunarodni karakter i da će  doprineti razvoju pozorišnog amaterizma u Srbiji.
 
Ivana Ristić