ODRŽAN SASTANAK ASOCIJACIJE FILMSKIH FESTIVALA SRBIJE

U okviru 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije održan je sastanak Asocijacije filmskih festivala Srbije, čija je glavna tema bila izrada statuta Asocijacije. Sastanku u Leskovcu su prisustvovali: Ognjen Rakčević koordinator asocijacije, Srđan Savić, direktor niških „Filmskih susreta“, Saša Milenković – direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Nina Latinović sa novosadskog Festivala snimateljskih ostvarenja i Dragan Jović, predsednik organizacionog odbora festivala LIFFE.

„Osnivanje asocijacije je veoma značajno, jer predstavlja velike mogućnosti za domaću kinematografiju. Ova asocijacija i festivali koji su u njoj teže ne samo razmeni iskustava, već mogućnostima apliciranja na različite evropske fondove“, rekao je Rakčević. Festivali su u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture i oni su platforma koja ima priliku da popravi stanje u srpskom filmu i dovede do decentralizacije, što je još jedna značajna uloga asocijacije.

„Mi smo zadovoljni što smo u takvom društvu, jer smo mlad festival. Asocijacija bi trebalo da se bavi promocijom nacionalnog filma i u domaćim i u inostranim okvirima, kao i promocijom različitih filmskih profesija. Zato je vođeno računa da asocijaciju čine Festivali koji su posvećeni različitim filmskim delatnostima“, istakao je Dragan Jović. Izrada satuta omogućiće asocijaciji da predstavlja festivale koji su u okviru nje na festivalima u inostranstvu i završetak izrade statute očekuje se do kraja godine.

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je u junu, a njene članice su: Festival evropskog filma na Paliću, Festival autorskog filma u Beogradu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, Filmski susreti u Nišu, Festival debitantskog filma u Kragujevcu i Festival snimateljskih ostvarenja u Novom Sadu.

FOTO: Fadil Šarki