Strings 2020.

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 10. septembra otvaranjem izložbe idejnih rešenja za logo i vizuelni identitet Strings međunarodnog festivala i letnje akademije muzike, otpočelo  osmo izdanje ove manifestacije. Izložbu je otvorila prof. Fakulteta umetnosti u Nišu Anita Milić, član stručne komisije za izbor najboljih radova prispelih na konkurs. Dve ravnopravne prve nagrade za najbolja idejna rešenja dobili su Teodora Nikolić iz Niša i Črt Vučko i Martina Kač Nemanič iz Pirana u Sloveniji.
U holu Leskovačkog kulturnog centra 11. septembra otvorena je izložba fotografija nastalih na prošlogodišnjem festivalu autora Zorana Petrovića, Ivana Stojanovića i Milene Milenković. 
Koncertom diksilend muzike Old Hat Orchestra 11. septembra otvoren je 8. Strings međunarodni festival i letnja akademija muzike. Ovi vrsni izvođači poveli su leskovačku publiku na svojevrsno muzičko putovanje u vreme nastanka džeza kroz diksilend stil, koji više od jednog veka ne ostavlja ravnodušnom publiku širom planete. Trombonista ovog ansambla, inače rukovodilac najstarijeg srpskog vojnog orkestra „Stanislav Binički“, major Nikola Živković, otvorio je osmo izdanje festivala. Publiku u dvorištu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, u ime organizatora manifestacije pozdravila je direktor Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.
Trećeg dana festivala, 12. septembra, u holu Leskovačkog kulturnog centra publika je uživala u koncertu kamerne muzike. Nastupili su ugledni muzičari i pedagozi, dugogodišnji predavači na Stringsu violinista Goran Kentera i kontrabasista Ljubinko Lazić, zatim violinista Dušan Panajotović i pijanista Igor Dražević i mlada studentkinja violončela na novosadskoj Akademiji umetnosti Nađa Stevanović.
Četvrtog dana festivala, 13. septembra, nastupili su nekadašnji  polaznik Stringsa David Saramandić na violini i Aleksandar Stefanović na harmonici, publici u rodnom Leskovcu poznat po uspesima u inostranstvu
Ciklus klasične muzike na 8. Stringsu zaokružen je koncertom gudačkog kvarteta koji je održan 14. septembra. Nastupili su vrhunski muzičari koji sarađuju sa prestižnim svetskim orkestrima i dirigentima, Robert Lakatoš, jedan od najperspektivnijih violinista svoje generacije u Srbiji, violinista Miroslav Pavlović koncertmajstor Beogradske filharmonije, Nemanja Stanković violončelista i doktor umetnosti koji važi za jednog od najupečatljivijih srpskih umetnika mlađe generacije i čuveni violista Panta Veličković, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i u Školi za muzičke talente u Ćupriji, predsednik Umetničkog saveta Stringsa. Odnegovana leskovačka publika pamtiće dugo koncert ovih umetnika koji su izveli Gudačke kvartete Betovena i Bramsa i Dvoržakov Terceto za dve violine i violu.
Osmi Strings međunarodni festival i letnja akademija muzike zatvoren je na spektakularan način veličanstvenim koncertom Vlatka Stefanovskog, velike muzičke zvezde regiona, koji važi za jednog od najboljih gitarista svih vremena na ovim prostorima. Osnivač i frontmen legendarne rok grupe Leb i sol koji je od sredine 90-ih izgradio impresivnu solo karijeru nastupima sa vodećim svetskim muzičarima i orkestrima, među kojima su Tomi Emanuel, Štokelo Rozenberg, Teodosi Spasov, Londonski simfonijski orkestar, Filharmonija Monte Karla i mnogi drugi; sasvim očekivano oduševio je leskovačku publiku, koja je uprkos epidemiološkoj situaciji pokazala ogromno interesovanje za nastup popularnog muzičara. Vlatko Stefanovski je pre koncerta održao master klas u Leskovačkom kulturnom centru. Izrazio je poštovanje i divljenje organizatorima Stringsa koji su i u vreme svetske pandemije korona virusa imali hrabrosti da organizuju festival. „Ja i moja muzika postajemo klasika, sudeći po tome što je moj nastup organizovan u okviru festivala klasične muzike“, rekao je Stefanovski na koncertu koji će se dugo pamtiti.