Otvoren 59. Oktobarski likovni salon

Jovan Spasić, master likovnih umetnosti iz Vlasotinca, dobitnik je prve nagrade 59. Oktobarskog likovnog salona, koji je otvoren 28. oktobra u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. ”Koristeći tradicionalne tehnike crteža olovkom i pastelom, kao i kolaža, ovaj autor na inventivan način strukturira originalan likovni prikaz i u kontinuitetu razvija svoju sagu o ljudskoj egzistenciji, naglašavajući usamljenost pojedinca u vremenu u kojem živimo”, kaže se u obrazloženju žirija.

 

Druga nagrada je dodeljena Jeleni Dimitrijević, diplomiranom slikaru iz Leskovca, za rad “Srbsko slovo”. U obrazloženju se kaže: “Bazirajući svoj likovni iskaz na tradicionalnom srednjevekovnom iskustvu, umetnica ga na suveren način prevodi u savremeni likovni izraz, uspostavljajući čvrstu povezanost sa našim duhovnim nasleđem”.

Treću nagradu je dobio Bratislav Stanković, slobodni umetnik iz Leskovca, za rad “Thank you, driver, for getting me here (Too much, Magic Bus), sa obrazloženjem da autor efektno proigrava simbole i situacije iz svakodnevice, pristupajući im sa dozom humora i blage ironije.

 

Za izlaganje je odabrano 39 dela 31 umetnika, od prijavljenih 65 radova 38 autora sa juga Srbije. Posebno ohrabruju zaključci selekcione i komisije za dodelu nagrada, koju su činili istaknuti istoričari umetnosti: dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, prof. dr Srđan Marković, član Odbora za likovne umetnosti Matice srpske u Novom Sadu i Milica Todorović, muzejski savetnik i umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Žiri konstatuje da pristigli radovi na dobar način odslikavaju tekuću produkciju leskovačkog likovnog prostora, a po kvalitetu ostavljaju dobar utisak. Odziv umetnika i kvalitet radova ukazuje na činjenicu da ova manifestacija ima svoj smisao i perspektivu. U tom smislu komisija izdvaja i pohvaljuje učešće Vuka Pecarskog, učenika VI razreda osnovne škole, čiji rad „Ptice“ svedoči o vanserijskom talentu i pretpostavlja plodnu umetničku budućnost“.   

 

„Ovogodišnji Oktobarski leskovački likovni salon približava se šezdesetoj godini postojanja, što je događaj koji, bez obzira na sve uspone i padove tokom proteklih decenija, zaslužuje svako poštovanje i ukazuje na to da malo koji grad u Srbiji ima tako dugu tradiciju u svom likovnom životu“, zapaža Srđan Marković u osvrtu na ovogodišnje izdanje salona. Dodaje da se „u susretu sa (izloženim) ostvarenjima može videti razvojna linija stvaralaštva u gradu, od autora koji su sedamdesetih godina minuloga veka uneli odseve novih, vitalnih tendencija, prenetih iz velikih likovnih centara u kojima su studirali i prirodno ih ugradili u leskovačku likovnu scenu. Vizuelnoj različitosti salona u znatnoj meri doprinose stvaraoci iz kasnijih perioda koji suvereno i zrelo demonstriraju osnovne odrednice svojih likovnih poetika. Rečju, ovogodišnji likovni salon kvalitetom izloženih radova predstavlja značajan korak napred i daje nadu da će ova manifestacija u narednim godinama biti i bogatija, po broju izlagača, i raznovrsnija po predstavljanju novijih i novih likovnih poetika“, zaključuje Marković.

Oktobarski salon je otvorila gradska većnica Jelena Stanković. Publiku i učesnike pozdravila je Sanja Conić, direktor Leskovačkog kulturnog centra. Najznačajnija godišnja izložba leskovačkih umetnika biće pred publikom do 22. novembra. 

 

Ivana Ristić

FOTO: This and That Productions