Otvorena izložba Vlasina 2018.

Otvorena izložba Vlasina 2018.
 
U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 1. avgusta otvorena je izložba radova nastalih na 45. Likovnoj koloniji Vlasina, koja je prošle godine okupila jedanaest istaknutih umetnika iz zemlje i okruženja, različitih generacija i likovnih poetika. „Oni su dali novo čitanje celom predelu“, rekla je otvarajući izložbu vizuelna umetnica Nina Todorović, selektor kolonije. Ocenila je da bogatstvo ovog saziva leži ne samo u mestu boravka, kakvo je nesumnjivo Vlasinsko jezero, već i u pokretljivosti, fluidnosti, zaigranosti, u sklonosti improvizacijama, u tome što je ostvaren jedan naročito uspešan vid komunikacije među učesnicima i sa samim ambijentom.
 
Postavka obuhvata slike, različite vrste eksperimenata u crtežu, kombinovanoj tehnici i kolažu, digitalne fotografije i video radove. „Ovo je prilika da publika upozna dostignuća iz likovne umetnosti, a značaj Likovne kolonije Vlasina je veliki“, naglasila je na otvaranju direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić. Ona je izrazila zadovoljstvo što je značaj ove tradicionalne kolonije, jedne od najstarijih u Srbiji, čiji je organizator Kulturni centar, a pokrovitelj lokalna samouprava, ove godine podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja sa 400.000 dinara.
 
Na prošlogodišnjoj koloniji Vlasina stvarali su diSTRUKTURA, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Ivan Milenković, Olivera Parlić Karajanković, Uroš Pavlović, Jovan Spasić, Predrag Terzić, Svetlana Volic, Anica Vučetić i selektor Nina Todorović. Ona i ove godine potpisuje izbor učesnika 46. saziva Likovne kolonije Vlasina, koja se održava od 1. do 8. avgusta, a novina na ovogodišnjem izdanju je da će njegov rad pratiti i o njemu pisati istoričarka umetnosti Kulturnog centra Beograda i Umetničkog kolektiva IZA (Institut za aplauz) Katarina Kostandinović. 
 
Ivana Ristić